Browsing Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap by Title
Now showing items 476-495 of 630
-
S.K.I.F.T. – Skiftarbetares Kostvanor Inom Företaget Tekniska verken
(2011-03-03)Skiftarbetare är en utsatt grupp då åtskilliga hälsoproblem kan urskiljas här. Eftersom skiftarbetare har flera riskfaktorer för utvecklandet av bland annat hjärt-kärlsjukdom är denna grupp betydelsefull att studera. En ... -
Salivary response to football matches - A comparative study of elite youth football players
(2016-08-16)An important part of the football coaching staffs’ responsibilities is to keep the players healthy. In order to succeed with this, training sessions should be planned in a manner where enough recovery is achieved. Periods ... -
Sallad, sushi och sötsaker - Unga tjejers uppfattningar om hälsosam mat
(2011-02-17)Näringsrik mat och bra matvanor är en viktig förutsättning för god hälsa. Valet av mat styrs av olika faktorer, till exempel media, vänner/familj och ekonomi. Då många levnadsvanor skapas i ungdomsåren får dessa en stor ... -
Samarbete mellan lokala livsmedelsproducenter och krögare
(2013-09-11)I tidigare studier framkommer det att intresset för lokal mat har ökat i Sverige och att restauranger har en viktig roll i att förmdela lokala mattraditioner. Syftet med denna studien är att undersöka samarbetet mellan ... -
Sambandet mellan fysisk självkänsla, autonomistöd och deltagande på idrottslektionen - En enkätundersökning bland elever i grundskolans senare del
(2016-08-16)Tidigare forskning visar att det finns samband mellan fysisk självkänsla och fysisk aktivitet. Killar med hög fysisk självkänsla deltar på idrottslektionerna mer och skattar sin självkänsla högre än tjejer. Syftet med ... -
Sambandet mellan könsintegrerat utövandeoch självbestämmandemotivation inom dodgeball
(2021-08-30)Dodgeball är en snabbt växande sport där målet är att eliminera motståndare genom att kasta bollar på varandra. Sportens tävlingskategorier innefattar dam, herr samt mix (könsintegrerad) och träning utförs framför allt i ... -
Sanning eller sensation? En kvalitativ studie om unga kvinnors kritiska granskning av kostråd på internet
(2015-08-10)Media är en viktig plattform för spridning av kostinformation och ger varje individ möjligheten att själv söka fakta och fatta beslut angående sin hälsa. Då det oftast inte finns något kvalitetsfilter på informationen ... -
Satsa brett! Att nå ut med budskap om kost och goda matvanor
(2011-03-09)Budskap om kost och hälsa förs fram via många olika medier och kanaler. Det råder en hälsotrend i samhället, men samtidigt visar statistik att fetma och övervikt ökar i alla åldrar i Sveriges befolkning. Kostvanor är en ... -
Säker livsmedelshantering – är det möjligt?
(2011-03-09)År 2006 började nya regler inom livsmedelshanteringen att gälla inom hela EU. Den nya lagstiftningen ställer högre krav på verksamhetsutövaren och alla måltidsverksamheter måste ha ett anpassat egenkontrollprogram grundat ... -
Särskolan i slöjden och slöjden i särskolan
(2013-08-20)Innan vi påbörjade vår lärarutbildning har vi båda sammanlagt arbetat med utvecklingsstörda under 14 år tid, som assistent, obehörig lärare och förälder. Vår erfarenhet från både verksamhetsförlagda utbildningsperioder ... -
Så mycket träning – men var tog maten vägen? En undersökning om ett kvinnligt elithandbollslags kostvanor
(2011-03-03)Att träningen har stor betydelse för en elitidrottare är en självklarhet, men får kosten lika stort utrymme? I litteratur poängteras att det måste finnas en balans mellan träning, kost och vila för att maximal träningseffekt ... -
Den schemalagda skollunchen
(2014-06-25)Skolmåltider har utvecklats från ren välgörenhet till ett bestående inslag i skolgången. Mer ansvar har lagts på den offentliga verksamheten vad gäller skolmåltider och att ha utbildad personal är numera ett krav. ... -
Sensoriska effekter vid reducering av natrium i kryddmix för hamburgare
(2011-03-03)Enligt Livsmedelsverket är saltintaget för högt i Sverige. Det dagliga intaget är beräknat till 8-12 gram per person (Becker, 2005). Enligt de Nordiska näringsrekommendationerna (2004) bör det dagliga intaget inte överstiga ... -
Simundervisningens utmaningar
(2014-06-26)Bakgrund: I samband med den nya läroplanen Lgr 11 ingår kursmålet simning under rörelse i det centrala innehållet. Simningen har där fått en ännu mer framskjutande roll då elever redan i årskurs 1-3 skall få undervisning ... -
Självkänsla hos elever på fotbollsgymnasium
(2012-10-24)Fysisk aktivitet har visats ha en positiv inverkan på barns- och ungdomars mentala hälsa och självkänsla. Fotboll är Sveriges mest populära idrott med många aktiva utövare. I denna studie har samband mellan unga fotbollsspelares ... -
Självledarskapsom strategi. Kan vi leda oss själva bort från den negativa stressen och kan fysisk aktivitet underlättaprocessen?
(2021-09-02)Introduktion: Stress är ett ökande problem i dagens samhälle och självledarskap har visat sig kunna förebygga stress på en individuell nivå. Det saknas däremot studier som undersöker självledarskap i samband med vart ... -
Sjukhuskockarnas kamp - En kvalitativ studie kring menyförändring och dess konsekvenser
(2015-08-10)Maten som serveras till sjukhuspatienter syftar inte bara till att mätta och ge energi, den har också stor betydelse för tillfrisknandet. Studier visar att undernäring är ett stort problem bland patienter i många länder ... -
Sjukhusmat i Skandinavien
(2014-08-27)Sjukhusmat är inte bara till för att patienterna ska bli mätta, studier visar också att den har en betydande roll i tillfriskningsprocessen. Det finns flera olika metoder att producera och servera mat på, där samtliga ... -
Ska jag dansa in en ”Herr Gurka” i munnen på dig? Några pedagogers förhållningssätt till förskolebarns måltidssituation
(2011-03-03)Mer än 80 procent av alla 1-5 åringar går på förskola, vilket betyder att barnen äter fler måltider inom barnomsorgen än hemma och att det är fler vuxna än bara föräldrarna som har inflytande på barnens kostvanor. Små barn ... -
”Ska vi ta en fika?”
(2013-06-24)Att besöka ett kafé är en av svenskarnas favoritsysselsättning när det kommer till fritidsaktiviteter. Vi går på kafé för att socialisera med andra människor och för att äta något gott. Antalet kaféer har ökat de senaste ...