Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Browse by
Recent Submissions
-
Motivation som en grundsten i personlig träning
(2024-11-13)Hur människor definierar hälsa varierar, människor prioriterar även hälsan på olika sätt. Idag är det många som hoppar av träningen innan en beteendeförändring hinner ske. Det är viktigt att känna till hur motivation ... -
Köttsubstitut och dess näringsinnehåll - har vi koll?
(2024-10-04)Studien handlar om producenter och konsumenters medvetenhet om de utmaningar som finns gällande en mer växtbaserad kost, med särskilt fokus på konsumenters uppfattningar om näringsinnehållet. Definitionen av konsumenter ... -
Näringsstrategier i Allsvenskan - en organisatorisk vy på kostplaneringen inom svensk elitfotboll
(2024-09-27)Syfte: Studien syftar till att undersöka nuvarande kost- och näringspraxis inom allsvenska fotbollsklubbar 2024 samt identifiera brister och utmaningar i arbetet mot Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S). Metod: ... -
Skolfrukostens betydelse för elever, skolan och samhället
(2024-09-20)Denna studie handlar om skolfrukost och dess betydelse för elever och skolmiljö. Syftet med studien är att undersöka skolor som serverar frukost, olika aktörer som arbetar med detta och ta del av deras erfarenheter kring ... -
Tränarskap inom fotboll, svårt eller lätt?
(2024-09-18)Att vara tränare är en utsatt och prestationsbaserad position, vilket även styrks av Svenska Fotbollsförbundet (2018). Svenska fotbollsförbundet (2018) menar att det inte finns någon kravspecifikation för klubbar att ... -
Återgång till idrott efter skada - tränarens perspektiv.
(2024-09-18)Syfte: Syftet med studien var att undersöka vilka perspektiv tränaren har på sin roll under processen då en idrottare ska återgå till idrott, samt vilka möjligheter och hinder de stöter på i sådana sammanhang. Metod: I ... -
En kvantitativ analys av skador på svenska orienteringsgymnasium.
(2024-09-18)Syfte: Syftet med uppsatsen är att undersöka skador hos orienterare på orienteringsgymnasium för att identifiera vilka skador som är vanligast, hur ofta och var de uppkommer samt under vilken månad flest skador inträffar. ... -
Hjärnskakningar inom ishockey - En kvantitativ studie om hjärnskakningar inom svensk ungdomshockey
(2024-09-18)Syfte: Syftet med denna uppsats är att undersöka förekomsten av hjärnskakningar bland unga ishockeyspelare, utforska hur spelarna påverkas av hjärnskakningar, belysa spelarnas kunskapsnivå kring hjärnskakningar och ... -
Kosttillskott inom idrott och gym ̶ Kunskap och prevalens: kreatin, koffein, BCAA samt vitamin C och E
(2024-09-18)Syfte: Syftet med studien var att undersöka prevalens av kosttillskotten kreatin, koffein, BCAA samt vitamin C och E bland svenska träningsaktiva, och hur bra deras uppfattning av kosttillskottens effekt på träning stämmer ... -
Ungdomsfotbollsspelares kunskaper om prestationshöjande styrketräning
(2024-09-18)Syfte: Syftet med den här studien är att öka kunskapen om svenska ungdomsfotbollsspelares kännedom om hur man bäst ökar sin fotbollsprestation med hjälp av styrketräning. Metod: En kvantitativ enkätstudie genomfördes för ... -
Mental hälsa i ungdomsidrott - Tränarnas perspektiv på mental hälsa hos unga idrottare
(2024-09-18)Syfte: Att förstå insikter och uppfattningar som ungdomsidrottstränare har om unga idrottares mentala hälsa, faktorerna som påverkar den samt vilka allmänna utmaningar idrottare ställs inför gällande mental hälsa. Metod: ... -
Nudging i en rättspsykiatrisk miljö - En knuff till hälsosammare alternativ i kafeterian
(2024-09-17)Syfte: Rapporten har riktat in sig på en kafeteria på ett rättspsykiatriskt boende, då övervikt och fetma ökar inom rättspsykiatrin i delar av landet. Syftet med denna studie var att genomföra och utvärdera en intervention ... -
Näringsberäkningar med Artificiell Intelligens
(2024-09-17)Syfte: Syftet med studien var att undersöka hur väl ChatGPT näringsberäknar livsmedel och måltider baserat på fotograferade bilder tagna med mobiltelefon, jämfört med vägda och näringsberäknade måltider och livsmedel ... -
“Men jag tycker inte om ... potatisar och inte morötter heller. Kan vi inte sätta köttbullar istället?”
(2024-09-17)Syfte: Syftet med denna uppsats var att analysera förekomsten av och i vilket sammanhang som mat och dryck framställs i barnboksserierna Alfons Åberg och Pettson och Findus för barn mellan noll och sex år. Metod: Uppsatsen ... -
(Hur) pratas det om matvanor efter en hjärt- kärlsjukdom?
(2024-09-17)Syfte: Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste folksjukdomen ur ett globalt perspektiv och bara i Sverige är två miljoner människor drabbade. Det finns många faktorer som påverkar risken att drabbas. Modifierbara faktorer ... -
Framgångsfaktorer för bibehållen viktminskning över tid hos individer med tidigare fetma
(2024-09-16)Syfte: Syftet med uppsatsen är att belysa vilka hälsobeteenden som har visats vara mest effektiva för att bibehålla viktminskning hos individer med tidigare fetma. Metod: En kvalitativ intervjustudie genomfördes där sex ... -
Grönsaker i vardagen: Hur gymnasieelevers konsumtion skiljer sig mellan hemmet och skolan
(2024-09-16)Syfte: Syftet med studien är att jämföra gymnasieelevers konsumtion av grönsaker i hemmet och i skolan och undersöka de faktorer som påverkar konsumtionen i hemmet. Metod: Metoden som användes är en kvantitativ ... -
Behov, drivkraft och prestation
(2024-09-16)Den offentliga måltidssektorn är en politiskt styrd organisation som finansieras med skattemedel. Organisationsstrukturen beskrivs som en maskinbyråkrati där besluten tas i en hierarkisk ordning. Arbetsuppgifterna inom den ... -
Fystränares professionella utveckling. En intervjustudie med tränare från svensk lagidrott på elitnivå
(2024-09-13)Rollen som fystränare är av snabb tillväxt inom idrotten men forskningen kring professionell utveckling av fystränare är begränsad, då den stora delen av forskningen istället är gjord i ett mer generellt perspektiv av ... -
Varför intermittent fasta? - En undersökning om individers upplevelser av intermittent fasta och kostintag
(2024-09-12)Syfte: Studiens syfte är att undersöka individers upplevelser kring intermittent fasta (IF), hur deras kostintag ser ut och därefter se om de uppnår rekommendationerna enligt de Nordiska näringsrekommendationerna ...