Now showing items 439-458 of 630

    • Padel-tennis effekter på fysiologisk hälsa Korttidseffekter på kroppsammansättning och kondition hos medelålders män 

      Lundin Everlund, Jonathan; Hiller, Christian (2022-05-20)
      Forskning indikerar på att svenskar inte lever upp till den rekommenderade mängden fysisk aktivitet. Detta påverkar folkhälsan negativt och ökar risken för hälsorelaterade sjukdomar som typ II diabetes, hjärt- och ...
    • En patientgrupp i gråzonen – en kvalitativ studie om behandling, bemötande och problematik gällande Irritable Bowel syndrome 

      Sahlberg, Carolina; Östman, Karolina (2019-08-14)
      Uppskattningsvis lider ca 5 - 15 % av befolkningen av IBS. Trots att IBS inte kan härledas till några genetiska biomarkörer är merparten av de som drabbas kvinnor. Det kan bero på att kvinnor uppsöker vård i högre grad ...
    • Pedagogisk måltid 

      Pelecanos, Georgios (2012-10-23)
      Idag så har skolmaten i alla kommunala skolor enligt lag krav på att den ska vara näringsriktig och kostnadsfri för eleverna. Skolmåltidsverksamheten har utvecklats mycket sedan den utformades. Någonting som är ett ...
    • Den pedagogiska måltiden 

      Carlsson, Sara (2013-08-20)
      Livsmedelverkets riktlinjer för Bra mat i skolan är det enda styrdokument som finns för skolmåltider. Där beskrivs hur pedagogisk måltid med fördel ska ingå i pedagogernas uppdrag. Studier har dock visat att pedagoger ...
    • Den pedagogiska måltiden 

      Carlsson, Sara (2014-09-15)
      Livsmedelverkets riktlinjer för Bra mat i skolan är det enda styrdokument som finns för skolmåltider. Där beskrivs hur pedagogisk måltid med fördel ska ingå i pedagogernas uppdrag. Studier har dock visat att pedagoger ...
    • Pedagogiska och didaktiska arbetssätt i idrottsundervisning på en kenyansk skola 

      Grahn, Loke; Johansson, Filip; Olovsson, Johan (2014-06-26)
      Syftet med uppsatsen är att beskriva idrottsundervisningen på en skola i Nairobi, Kenya, samt att undersöka lärarnas pedagogiska och didaktiska arbetssätt. Vidare syftar uppsatsen till att undersöka hur resurser och det ...
    • Personer med ätstörningar om dagens och morgondagens välbefinnande 

      Bergqvist, Kajsa (2012-10-24)
      Ätstörningar är en allvarlig och omdiskuterad problematik som många ställer sig frågande till. En vanlig uppfattning är att det är omöjligt att bli frisk från en ätstörning och att den drabbade vill stanna kvar i tillståndet. ...
    • Personlig träning 

      Baugh, Beatrice; Bengtsson, Sara (2013-06-25)
      Yrket som personlig tränare växer allt mer, vilket bidrar till att fler personer väljer att utbilda sig till personlig tränare. När personerna skall välja utbildning kan det vara svårt att finna vilken utbildning som ...
    • Personlig träning 

      Baugh, Beatrice; Bengtsson, Sara (2013-06-26)
      Yrket som personlig tränare växer allt mer, vilket bidrar till att fler personer väljer att utbilda sig till personlig tränare. När personerna skall välja utbildning kan det vara svårt att finna vilken utbildning som ...
    • Personliga tränare som ger kostråd - En kvalitativ studie om personliga tränares uppfattning kring att ge kostråd 

      Jönsson, Angelica; Olsson, Cecilia (2017-08-28)
      Sammanfattning Allt fler utbildar sig idag till personliga tränare men på grund av bristande reglering av yrket medför det att nutritionsdelen under PT-utbildningarna ofta är bristfällig. Följden av det blir att de ...
    • Personliga tränares kännedom om vegetarisk kost 

      Fors, Matilda; Stukát, Sofia (2012-10-01)
      Det finns många som har en vegetarisk kost och det finns ett ökat allmänt intresse om det samtidigt som användandet av personlig tränare ökar. Syftet med denna uppsats var att ta reda på några personliga tränares kännedom ...
    • Personliga tränares konflikt att arbeta hälsofrämjande i den kommersiella gymmiljön 

      Grahn, Sofia; Mulkerrins, Isabelle (2019-08-14)
      Fysisk inaktivitet i samhället växer vilket kan leda till ett samhällsproblem. Yrket som personlig tränare kan ha en viktig roll på individnivå i det hälsofrämjande arbetet. Gym kan anses som kommersiella vinstsökande ...
    • ”Perspektiven är allmängiltiga, det här är verkligheten” 

      Eidering, Josefine; Kullberg, Jessica (2011-02-28)
      Skolan styrs idag av nationella styrdokument, de är skollag, läroplan och kursplan. Varje ämne i skolan har en egen kursplan där ämnets kärna, begrepp och perspektiv beskrivs. Fokus i studien ligger på kursplanen i hem- ...
    • Planering och utvärdering av en intervention - Viktminskningskurs för långtidssjukskrivna FaR-patienter 

      Davidsson, Johanna; Mellqvist, Helen (2011-03-03)
      Då vi har ett stort intresse för fysisk aktivitet på recept (FaR) fick vi en möjlighet att genomföra en intervention i form av viktminskningskurs för en grupp långtidssjukskrivna FaR-patienter. Syftet med arbetet var att ...
    • Platschefers hantering samt känslor i samband med misstänkt ätstörning bland gymbesökare 

      Bergsten, Josefine; Larsson, Anna (2014-06-25)
      I dagens samhälle läggs stort fokus på kroppsliga ideal. Fixering över den egna kroppen kan resultera i att vardagliga aktiviteter som att träffa vänner eller arbeta utesluts, detta kan tyda på en ätstörning. Syftet med ...
    • Players as Merchandise 

      Friberg, Fredrik (2012-10-24)
      This paper analyzes data collected between 2000 and 2011 by the Swedish National Sport Association. One soccer player per day leaves Sweden to try their luck with teams in different countries, both as amateurs and ...
    • Presterande krigare eller komplex livsnjutare? En kvalitativ intervjustudie om mäns syn på maskulinitet och hälsa 

      Hallgren, Alexander; Makropulos, Daniel (2015-08-10)
      Med grund i Raewyn Connell och James W. Messerschmidts teori om hegemonisk maskulini-tet är målet med studien att belysa mäns syn på hälsa samt hur rådande hälsonormer påverkar männens tankar kring kost och fysisk aktivitet. ...
    • Den prestigefyllda stjärnan - Uppfattningar om att ha en stjärna i Guide Michelin 

      Jaila, Nonglak; Sarge, Isabelle (2011-03-02)
      Under vår utbildning har vi hört talas om Guide Michelin. Guiden anses vara det viktigaste bedömningssystemet inom restaurangbranschen. Vilka de exakta kriterier är eller hur man inom branschen uppfattar detta bedömningssystem, ...
    • Problematiken kring svenskt nötkött 

      Lundberg, Stina; Persson, Linnéa (2013-06-19)
      Mer än hälften av det nötkött vi konsumerar är importerat, samtidigt som den inhemska produktionen minskar. Frågan handlar inte om hur vi ska öka den svenska nötköttsproduktionen, istället bör vi ifrågasätta om det är ...
    • Probleminventering med hjälp av aktionsforskning kring skollunchen 

      Andersson, Åsa; Nystedt, Jeanette (2011-03-03)
      Ett flertal studier visar på att en stor del elever väljer att inte äta av skollunchen. Faktorer som smak, miljö, hälsa, sociala, kön och kroppsuppfattning påverkar elevernas val att äta eller inte äta skollunch. Flera ...