Now showing items 264-283 of 630

    • ”Ja du, mycket enkel text och mycket bilder” - Vilka läromedel används i nyanländas hem- och konsumentkunskap undervisning? 

      Ingvarsson, Pierre (2015-08-10)
      När elever möter den svenska skolan utan att kunna språket kan undervisningen bli nästintill obegriplig. Ett bra läromedel kan ge nyanlända elever ökad förståelse om vad undervisningen handlar om. Syftet med denna studie ...
    • ”Jag har inte en jävla aning alltså. Det är ju fett onödigt, om man tänker, alltså.” 

      Andréasson, Susanna; Höglund, Anna; Selin, Madelen (2014-06-25)
      Vår upplevelse var att det pratas för lite om slöjdens syfte och mål med eleverna på grundskolan och vi ville genom denna studie undersöka huruvida detta stämde. Syftet med denna undersökning var att kartlägga hur vår ...
    • ”Jag har missat 16 träningar i rad” 

      Doverbo, Elinor; Karlsén, Josefine; Linder, Therese (2012-10-24)
      Människor blir allt mindre fysiskt aktiva och allt mer stillasittande. Barn och ungdomar ses som en ökande riskgrupp i sammanhanget och bör därför prioriteras. Syftet är att undersöka hur 17 ungdomar från två olika skolor ...
    • ”Jag känner ju ibland att jag vill klona mig” 

      Augustsson, Felicia; Sixtensson, Elin (2019-08-13)
      Svenska skolbarn är idag allt för stillasittande, trots interventioner för att motverka detta blir polariseringen mellan aktiva och mindre aktiva barn allt större. Varningsklockor ringer högt om att något måste göras. ...
    • Jag ser en banan i gardinen 

      Örjegård, Maja; Örjegård, Matilda (2014-06-26)
      Mat har betydelse för barns hälsa ur kortsiktigt så väl som långsiktigt perspektiv. Förskolan är en betydelsefull arena i arbetet att främja god hälsa i tidig ålder. I förskolans läroplan poäng-teras att varje barn ska ...
    • Jag tänker bara på gurka 

      Körner, Anna; Lindvall, Elin (2013-06-24)
      Med vetskap om barns låga intag av grönsaker bygger denna studie på att ta reda på barns inställningar till grönsaker och samtidigt undersöka serveringsformens betydelse. Vi vill också knyta an till förskolans roll som ...
    • Jag tvättar bordet! 

      Lundell, Karin (2013-08-20)
      I förskolan har måltiden traditionellt beskrivits som omsorg, men innebär idag en koppling mellan omsorg och den lärprocess som genomsyrar aktiviteterna i förskolan. I läroplanen nämns barns delaktighet som ett viktigt ...
    • ”Jaha, är det såhär det känns att vara hungrig? ”En kvalitativ intervjustudie kring individers upplevelser av periodisk fasta. 

      Häggblom, Jenny; Kindbom, Erik; Simonsson, Kim (2021-09-02)
      Att den mat vi äter påverkar vår hälsa är sedan länge känt, men på senare tid har en annan aspekt av kost framträtt; den om måltidsordning. Ett nytt förhållningssätt till måltidsordning är periodisk fasta som ökat i intresse ...
    • En jämförelse mellan träning- och matchbelastning för elitungdomsspelare i fotboll 

      Tobiasson, Filip; Westberg, Linus (2021-11-01)
      Fotboll är den sport i Sverige med flest antal deltagare på olika nivåer (Riksidrottsförbundet, 2021). Fotboll är en komplex idrott som har höga krav på den fysiska belastningen. För att spelarna ska klara av de specifika ...
    • Järn och hälsa - Tonårstjejers uppfattningar och medvetenhet om järn 

      Korhonen, Timo; Stolt, Sven (2011-03-02)
      Järnbrist är en av de tio enskilt största riskfaktorerna för förlorade friska levnadsår, studier har visat att upp till 40 % av tonårsflickor i Sverige har järnbrist. Vad man kan göra för att påverka järnstatusen för denna ...
    • Kafékultur sett ur gästens synvinkel 

      Alfaro Guzman, Amais (2011-02-17)
      Ett kafébesök är en informell social händelse och utgör en social paus i vardagen. Med dessa ord har Oddner (2003) klargjort för innebörden av ett kafébesök, eller? För att vara specifik är syftet med min studie att ta ...
    • Kallskänkors användning av recept på restaurang 

      Halldin, Marie (2012-10-23)
      Recept upptäcktes redan på 1600-talet fast i en annan skepnad än i dag, nuförtiden är recepten kortfattade och uppstrukturerade, det utnyttjar kallskänkor genom att utveckla en kod, de ser ingredienserna fort. Kallskänksyrket ...
    • ¨Kalorimärkning på café - En försäljnings- och attitydundersökning 

      Andersson, Marina; Peer, Alexandra (2011-02-17)
      Bakgrund: Hälsan i Sverige har inte förbättrats på senare år. I U.S.A. finns idag kalorimärkning på vissa restaurang- och caféverksamheter. Tidigare studier har visat att kaloriinnehållet i livsmedel missuppfattas. Man har ...
    • Kan innehålla spår av bristande kunskap 

      Magnusson, Katarina (2013-06-24)
      Idag lever femton procent av Sveriges befolkning med matöverkänslighet. Det ställer krav på restaurangbranschen som måste kunna möta dessa gästers behov. Det finns dock problem inom branschen som försvårar situationen, ...
    • Karismatiska ledarbeteenden bland tränare inom lag- och individuell elitidrott 

      Jansson, David; Palmqvist, Jacob (2022-06-28)
      Dagens kommersialiserade elitidrott är en miljö som präglas av konkurrens, pengar och superstjärnor. En tränare kan bli stadens hjälte, men riskerar också att bli en syndabock då hen ofta hålls ansvarig ...
    • Kartläggning av kostvanorna hos medarbetare på Stena Oil 

      Ståhlman, Elin (2012-10-01)
      Matvanor är en av de största bestämningsfaktorerna för hälsa. Över tid har våra matvanor försämrats vilket bidragit till utvecklandet av flera stora folksjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer. För ...
    • Kartläggning av mjölksvinn i en skolrestaurang 

      Tingberg, Emma; Öhman, Evelina (2012-10-23)
      I vår uppsats har vi kartlagt hur mycket mjölk som hälls ut under fem sammanhängande lunchtillfällen i en skolrestaurang. Genom samtal med eleverna har vi kartlagt även vissa orsaker till att mjölksvinn förekommer, detta ...
    • En kartläggning av skadefrekvens inom Crossfit 

      Karvonen, Sara; Kundrat, Jenniefer (2013-11-13)
      Crossfit karaktäriseras av högintensiv aerob och anaerob träning. Träningsformen uppkom med syftet att träna amerikanska soldater och polismän till att bli toppatleter av grundaren Greg Glassman. Crossfit har vuxit alltmer ...
    • En kartläggning av truppgymnasters kostvanor 

      Brockie, Sara (2015-08-10)
      I dagsläget är forskningen inom truppgymnastik bristfällig, framförallt inom området idrottsnutrition, vilket gör denna studie aktuell. Syftet är att kartlägga elitgymnasters kostintag under en träningsdag. Detta med ...
    • En kartläggning av vegetarisk mat i skolan 

      Eriksson, Cecilia; Molin, Emelie (2015-08-10)
      Syftet med studien är att kartlägga serveringen av vegetarisk skolmat i Sverige. För att undersöka detta användes en kvantitativ tvärsnittsdesign baserad på enkäter som skickades ut till en beslutsfattare för skolmåltiden ...