Now showing items 166-185 of 630

    • Gästens förväntningar och upplevelse vid besök på restaurang 

      Fransson, Cathrine; Kristoffersson, LottaKarin (2011-03-07)
      I rollen som restaurangmanager är det av stor vikt att ha kunskap om gästernas förväntningar och upplevelser. Människor är olika och uppfattar restaurangbesök på olika sätt. Fyra olika delar spelar stor roll för besöket, ...
    • Ger Red Bull dig vingar? - Faktorer som påverkar barns konsumtion av energidryck 

      Andersson, Jessica; Hallstensson, Linda (2011-02-17)
      Försäljningen av energidryck såsom Red Bull, Monster och Burn har under 2000-talet ökat och marknadsföringen från energidrycksföretagen är ofta intensiv och inriktas mot unga individer, för att locka dem att köpa deras ...
    • Gilla och kommentera gärna! 

      Berg, Caroline; Formunt, Camilla (2012-10-24)
      Bakgrund Vid förmedling av kost- och hälsobudskap har tvåvägskommunikation visat sig fördelaktigt för att budskapet inte bara ska nå fram, utan även förstås av mottagaren. Att skapa dialog kring det som förmedlas uppfattas ...
    • Glädje, gemenskap och prestationsångest 

      Björkman, Petra; Söderbom, Martina (2012-10-24)
      Friidrotten upplever ett problem när unga lovande elitjuniorer slutar med sin idrott innan de har hunnit ta steget över till senioridrott. Den här studien fokuserar på vad det är för brytpunkter som påverkat att idrottarna ...
    • Den glutenfria kosten – vår tids största diet på gott eller ont? 

      Groop, Lisa; Tieu, Erik (2019-08-12)
      Den glutenfria trenden sprids allt mer runt om i världen, inklusive i Sverige. En glutenfri diet är nödvändig för individer med celiaki men allt fler individer som inte har celiaki följer numera kosten. Glutenfri kost ...
    • Glutenfria måltider på restauranger och kaféer - En kvalitativ studie om lunchutbud, rutiner och serveringspersonalens bemötande 

      Gustafsson, Sandra; Sjödahl, Malin (2015-08-10)
      Måltider utanför hemmet ökar och att äta på restaurang som ett sällskap är idag en utbredd och vanligt företeelse. Men för personer med sjukdomen celiaki innebär det ofta rädsla och oro för kontaminering vid restaurangbesök ...
    • God psykisk hälsa oberoende av kosthållning? 

      Johansson, Beatrice; Staynfeld, Jasmine (2020-08-05)
      Genom tiderna har det diskuterats kring hur vi bör äta för att leva ett hälsosamt liv som ska förebygga risken för sjukdom. Hög andel fett, lågt intag av kolhydrater, vegetarisk kost och periodisk fasta är några av de ...
    • Det goda mötet 

      Karlsson, Lizette (2012-10-16)
      Måltidskunskap är ett relativt nytt och outforskat området. Forskare menar att måltiden är en diffus sak att undersöka och att det krävs mer djupgående forskning kring ämnet. Den nordiska forskning som gjorts delar upp ...
    • Den goda sjukhusmåltiden 

      Herder, Eva; Karlsson, Ann (2016-04-11)
    • Granskning av svenska matkassar – en kvantitativ tvärsnittsstudie om fettinnehåll och fettkvalitet i relation till de Nordiska Näringsrekommendationerna. 

      Sjögren, Jennifer K.; Lindblom, Matilda; Nilsson, Sofia (2019-08-14)
      Den digitala näthandeln växer sig allt starkare. Under de nästkommande åren beräknas den digitala matvaruhandeln expandera och företag inom branschen erbjuder redan idag färdigkomponerade måltider till hela familjen. I ...
    • En gratis måltid, till vilket pris? En kvalitativ studie om hur måltiderna på förskolan påverkar pedagogernas kostvanor 

      Berge, Josephine; Lagerholm, Lisa (2015-08-10)
      Måltiderna på förskolan ses som ypperliga lärandetillfällen och det är barnen som står i centrum. Det finns en del studier om den pedagogiska måltidens påverkan på barnen men när det gäller förskollärarna är området inte ...
    • Gravida kvinnor och deras kostvanor 

      Johansson, Jeanette; Johansson, Lenita (2011-03-02)
      Som gravid är det viktigt att äta rätt, inte bara för sin egen skull, utan också för att barnet ska utvecklas och må bra. Enligt Livsmedelsverket (1995) bestäms kvinnans energibehov under graviditeten av hennes viktökning, ...
    • Grönare skolmat 

      Källsmyr, Elin; Leanders, Britta (2013-06-25)
      Vi äter allt för lite frukt, grönsaker och baljväxter samtidigt som konsumtionen av kött och charkprodukter ökat kraftigt de senaste decennierna. En större del vegetariska måltider bestående av mycket grönsaker och ...
    • Grönsaker – Hissa eller dissa? 

      Andersson, Sara; Widäng, Emma (2014-06-26)
      För hälsoarbetet är kosten en av de viktigaste faktorerna för att motverka övervikt och fetma. Vanor skapas redan i tidig ålder, vilket gör det väsentligt med hälsofrämjande arbete riktat mot unga individer för att på ...
    • Grundkoster till äldre 

      Cruz Aravena, Elizabeth (2012-10-03)
      Förekomst av undernäring är inte okänt inom äldrevården i Sverige. Flera studier har visat att undernäring har ökat de senaste decennierna. Ungefär var tredje nyinkommen inom den offentliga äldrevården är undernärd eller ...
    • Gymmet som arena för nya möjligheter 

      Mattar Johansson, Madeleine; Svärdskog, Sofia (2012-10-24)
      Vad som utgör en begränsning för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar skiljer sig brett åt beroende på individ och situation, men ett gemensamt drag är deras osynliga karaktär. Att funktionsnedsättningen ...
    • Gymnasieelevers fysiska självkänsla 

      Petersson, Isabell; Rogö Helmner, Marcus (2012-10-23)
      Studiens syfte var att undersöka om det finns skillnader i elevers fysiska självkänsla beroende på om de läser i en kommunal innerstadsskola eller på en kommunal gymnasieskola i ett område med andra socioekonomiska ...
    • Gymnasieelevers inställning samt kännedom om fett i kosten 

      Arnell, Emelie; Sylaj, Kim; Nygren Maathz, Åsa (2012-10-23)
      Idén till denna studie växte fram då fett är ett omdiskuterat ämne och det är intressant att se hur ungdomar ställer sig till fett i kosten. Syftet med studien är att undersöka gymnasieelevers inställning till fett i ...
    • Gymnasieelevers uppfattningar om hållbara måltider 

      Arildsson, Paulin; Martinsson, Sara (2011-02-17)
      Regeringens mål för ekologisk konsumtion inom den offentliga sektorn har avsett en inriktning mot 25 procent ekologiska livsmedel fram till innevarande år 2010. En handlingsplan för hållbar konsumtion - ”Bilen, Biffen, ...
    • Gymträning i det dagliga livet. - Målsättning, kosthållning och fritid. 

      Jenssen, Annika; Pettersson, Anna (2011-02-23)
      Dagens växande antal gymanläggningar med stort utbud av träning och kroppsvård torde vara en indikation på ett ökat intresse för friskvård och hälsa. Denna utveckling sker i ett samhälle där en individs utseende kopplas ...