Now showing items 413-432 of 630

    • Narkotika på krogen - 5 restaurangchefers uppfattning om förekomst och åtgärder 

      El Hajjam, Skander; Jostelius, Christian (2011-03-02)
      År 2007 redovisade Brottförebyggande rådet i en rapport att antalet narkotikarelaterade lagföringar har ökat under 2000-talet. Bland annat visade rapporten att antalet lagförda narkotikabrott som utgjordes av bruk hade ...
    • När musik kom till skolmåltiden - Interventionsstudie i skolmåltidsmiljö 

      Holm, Marcus (2011-02-17)
      Dokumenterad erfarenhet av otillfredsställande måltidsmiljö i svenska skolrestauranger och trender på försämrad psykisk hälsa bland svenska barn och ungdomar har föranlett till en fyra dagars interventionsstudie med musik ...
    • När patienten själv får välja 

      Bergström, Andreas; Erlandsson, Annika; Lidén, Emelie (2018-08-16)
      Offentliga måltider lyfts upp av regeringen för att höja yrkets status och utveckling samtidigt som det är ett kritiskt omdebatterat ämne i media. Nu belyses de ytterligare genom Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets ...
    • När rampljuset slocknat 

      Lägge, Pontus; Chitsaz, Sebastian; Hansson, Mariane (2019-10-21)
      Vid något tillfälle i livet kommer alla elitidrottare tillslut behöva avsluta sin idrottskarriär och påbörja en karriär i det civila. Övergången som sker till ett nytt levnadssätt eller en ny karriär sker inte alltid ...
    • Närlagat eller levererat? En kvantitativ studie kring grundskoleelevers nöjdhet med skolmåltideni Göteborg 

      Lindström, Andreas; Touray, Isatou (2021-10-22)
      Offentlig sektor är en stor aktör inom kostproduktion och måltidsservice i Sverige där 1,3 miljoner skolmåltider produceras dagligen. Forskare och organisationer har tidigare studerat olika aspekter av elevers nöjdhet med ...
    • Närproducerade livsmedel på restauranger i centrala Göteborg 

      Lundberg, Louise (2011-02-24)
      Västra Götaland, SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, och Naturvårdsverket vill, genom att sätta frågor om lokal mat i fokus, stödja framväxten av ett nytt system för livsmedelsförsörjningen. Syftet med denna undersökning ...
    • ”Någon tjej som kan hjälpa 

      Richthoff, Elin (2013-08-20)
      Sverige är fortfarande inte jämställt, det är kvinnan som tar största ansvaret för hushåll och barn vilket resulterar i mer deltidsarbete och sämre hälsa (SCB, 2012). Grundskolan ska förmedla jämställdhet och i hem- och ...
    • Når kostråden fram? - En kartläggning av ungdomars förhållande till hälsosam mat 

      Fagerström, Maria; Jansson, Sandra (2011-02-24)
      Livsmedelsverket är den myndighet som ansvarar för att sprida kunskap om goda matvanor i samhället. För att vägleda befolkningen till att äta hälsosamt utformades 2005 fem kostråd utifrån svenska näringsrekommendationer. ...
    • Nya mejeriprodukter i skolköken 

      Arosenius, Erik (2018-08-16)
      Arla är ett internationellt mejeriföretag som producerar och säljer produkter över hela världen. Företaget jobbar ständigt med att utveckla sina mejeriprodukter och anser att produktutveckling kan ha många fördelar, ...
    • Det nya nordiska köket 

      Allde, Linus; Cortéz Cardemil, Rodrigo (2011-02-17)
      Tio etablerade kockar signerade 2004 ett köksmanifest med en ambition att kunna stärka bilden av det nordiska köket. Detta manifest initierade ett projekt två år senare med målet att utveckla regionen Norden. Syftet med ...
    • Det nya nyckelhålet - Hur väl känner konsumenten till nyckelhålets förändring? 

      Axelsson, Sofie; Hofberg, Sarah (2011-03-02)
      Ohälsan i världen så som i Sverige är stor (Becker, 2002). Varje år dör flera personer av kostrelaterade sjukdomar så som hjärt- kärlsjukdom (Socialstyrelsen, 2001). Dåliga matvanor är en av de största påverkbara riskfaktorerna ...
    • Nycklarna till framgång 

      Tobiasson, Karolina; Åkesson, Jerí (2012-10-03)
      Som en följd av det svenska miljöarbetet gav regeringen, år 2006, ut riktlinjer till kommuner och landsting för en ökning av ekologiska livsmedel, i strävan mot en mer hållbar utveckling i vårt samhälle. Tanken var att man ...
    • Nystartad i Åre - En studie av fem restauranger 

      Haglund, Linnéa; Nilsson, Evelina (2011-03-02)
      Företagsklimatet idag karaktäriseras av snabba förändringar och hård konkurrens och det krävs ständig förnyelse för att överleva och växa. Åre präglas av utveckling och framåtanda, med turismen som främsta näringsgren. ...
    • Nyttig mat och hälsa på restaurang 

      Johansson, Marie (2011-03-09)
      Övervikt och fetma förekommer allt oftare och nu för tiden drabbas allt fler människor. Övervikt kan leda till en rad olika följdsjukdomar samt en förtidig död. Orsaken till att detta har ökat den senaste tiden beror på ...
    • “Nyttig mat, små portioner och rätt mat” - En kvalitativ studie om nyanländas upplevelser av en ny matkultur 

      Englund, Madeleine; Thanos, Maria (2017-08-28)
      Forskning visar att faktorer som mottagande och handlingsplaner för flyktingars integration i det svenska samhället har betydelse. Om dessa faktorer brister kan det skapa konsekvenser. Mat kan ha stor betydelse för den ...
    • Nyttigt och Gott! Kunskaper kring och konsumtion av frukt och grönsaker bland tre yrkesgrupper 

      Angel, Sofia; Danielsson, Gunilla (2011-03-09)
      Nordiska (och svenska) näringsrekommendationer rekommenderar att äta 500 gram frukt och grönsaker per dag. Detta är den mängd som, enligt forskning, har effekt mot övervikt samt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Utländska och ...
    • (O)hälsa på arbetsplatsen. En utvärdering av långtidseffekterna av en arbetsplatsförlagd livsstilsutbildning 

      Carlsson, Jennifer; Johansson, Sofia (2022-06-28)
      Sveriges befolkningen lever i genomsnitt längre idag än tidigare och den stigande medellivslängden kan komma att medföra en senare pensionsålder. När vi förväntas jobba längre blir det också självklart att vi behöver ...
    • Offentlig måltidsverksamhet i egen regi eller på entreprenad? 

      Engström, Andreas; Josefsson, Tomas (2013-06-24)
      Måltidsverksamheter inom offentliga sektorer har över 100 års historia där den svenska väl- färden har en stor betydelse med skatteintäkter som till exempel finansierar skolmåltiderna. Privata aktörer konkurrerar idag på ...
    • Om jag inte vet vad jag äter, vet jag inte vem jag är 

      Habteab, Senait; Matthiesen, Christine (2014-09-24)
      Mat är essentiellt och starkt förknippat med vårt fysiska jag och således en central del av vår identitet. ”Man tager vad man haver” har i och med livsmedelsbutikernas globala utbud fått en helt ny innebörd och vi ställs ...
    • Om stress - vår osynlige arbetskamrat och hur den påverkar vårt arbete 

      Hatemi, Reza; Wallenborg, Henrik (2011-02-17)
      Bakgrund: Stress är något vi lever med varje dag, hela tiden. Denna stress hjälper oss att prestera i de situationer vi ställs inför. Stress kan i längden även ha en negativ inverkan i form av utbrändhet och sänkt livskvalitet. ...