Säker livsmedelshantering – är det möjligt?
Abstract
År 2006 började nya regler inom livsmedelshanteringen att gälla inom hela EU. Den nya
lagstiftningen ställer högre krav på verksamhetsutövaren och alla måltidsverksamheter måste
ha ett anpassat egenkontrollprogram grundat på HACCP och söka nytt godkännande som
gäller hela verksamheten.
Den svenska livsmedelslagstiftningen har ändrats under årens lopp. Från och med år 2006 har
vi en ny livsmedelslag som i grunden är gemensam för EU.
Undersökningen är en fallstudie där syftet är att ta reda på vilka uppfattningar som finns kring
processen med att utforma ett egenkontrollprogram enligt den nya livsmedelslagstiftningen.
Den ansvariges uppfattning om egenkontrollen och de krav som ställs på
måltidsverksamheten samt hur de har gått tillväga i sitt arbete utgjorde vårt ”fall”. Intervjuer
genomfördes med den som var ansvarig för utformningen av egenkontrollprogrammen på fyra
gymnasieskolor i Göteborgs stad.
I resultatet presenteras intervjuerna var för sig vilket följs av en sammanfattning där
verksamheternas mest framträdande likheter och olikheter redovisas. I resultatet framkommer
det att måltidsverksamheterna har gått tillväga på olika sätt och att de ansvariga har olika
uppfattningar om vad den nya lagstiftningen innebär. Den mest framträdande likheten är att
måltidsverksamheterna uppfattar processen som mycket tidskrävande. Respondenterna har
däremot delade uppfattningar om vad den nya lagstiftningen innebär. Det framkommer att
arbetet med egenkontroll och utformning av egenkontrollprogrammet inte är en problemfri
process trots att kravet på egenkontroll har funnits länge.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-03-09Author
Nilsson, Hanna
Nurmi, Kristina
Keywords
Livsmedelslagstiftning
Egenkontrollprogram
Måltidsverksamhet
Series/Report no.
Kostekonomprogrammet 120 poäng
2007
Language
swe