Browsing Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap by Title
Now showing items 92-111 of 630
-
Edutainment & empowerment vid kommunikation av kostbudskap
(2011-03-02)I dag förväntas individen ha empowerment, ”egenmakt”, att själv göra hälsosamma beslut kring kost som är bra för den egna hälsan. Till hjälp finns många kostbudskap vars kvalitet kan vara svår att kontrollera. Hälsoinspiratörer ... -
Effects of foam rolling on ankle joint ROM and hamstring flexibility
(2017-11-15)Foam rolling is a popular tool among athletes and recreationally active individuals. The manufacturer's promises athletic improvements but little is known what benefits the foam roller gives. In this intervention study, ... -
Effects of self myofascial release on grip strength recovery
(2014-06-26)Introduction: Recovery is a key aspect in sports performance. Self myofascial release is a technique where you massage your muscles with various tools. Previous study have showed that it can improve mobility. There is a ... -
Effekten av verbal feedback på maximal isometrisk armbågsflexion
(2012-10-24)Under idrottsliga aktiviteter, är det kutym bland deltagare och åskådare att ge verbal feedback till andra eller till sig själv med syfte att förbättra prestationen. Vissa använder verbal feedback, andra inte. Vad ger då ... -
Effekterna av en arbetsplatsintervention med fysisk aktivitet – En utvärderingsstudie av fysiologiska hälsomarkörer och inre motivation
(2019-08-14)I dagens samhälle spenderar allt fler större delar av dagen stillasittandes på sin arbetsplats och samtidigt är ökat stillasittande ett problem i allmänhet. Denna tendens är eventuellt en av orsakerna till att stora delar ... -
Ekologisk livsmedelskonsumtion – i valet och kvalet
(2013-06-26)Det råder en viss diskrepans mellan konsumentens attityd och inköpsbeteende när det gäller ekologiska livsmedelsvaror. En positiv attityd behöver inte innebära att konsumenten väljer att köpa ekologiska livsmedel när denne ... -
Ekologiska livsmedel i skolkök - Enkätundersökning över andelen ekologiska inköp i offentliga storhushåll i Göteborg
(2011-03-02)Frågor och funderingar om hållbar utveckling är idag mer aktuella än någonsin. Den i världen rikaste delen av befolkningen utgörs av endast 14 procent men konsumerar 56 procent av jordens resurser. I Sverige har arbetet ... -
Elever samtalar om lnnebörder av hälsa, ekonomi och miljö
(2012-10-12)I skolans styrdokument ingår många olika begrepp, som elever ska utveckla kunskap kring. I den här studien behandlas begreppen hälsa, ekonomi och miljö som är tre centrala begrepp i hem- och konsumentkunskap. Dessa tre ... -
Elevers maktutövande i relation till varandra och sig själva
(2013-08-23)Denna studie syftar till att undersöka maktrelationen mellan elever i idrottsundervisningen. Detta görs för att få en bild av hur elevers interagerande skapar olika maktpositioner samt för att få en bild av hur maktutövandet ... -
Elevers möjligheter till handlingskompetens inom hållbar utveckling - för lärare i hem- och konsumentkunskap
(2016-05-11)Hållbar utveckling är ett stort och komplext område och som ständigt förändras i takt med samhällsutvecklingen. Klimatförändringarna påverkar alla människor på jorden och för att andra i framtiden ska kunna tillgodose sina ... -
Elevinflytande en fråga om att se det stora i det lilla?
(2011-02-28)Skolverket (2005) menar att den svenska skolan behöver en gemensam målsättning då det gäller arbetet med inflytande i skolan. Forskare i ämnet är eniga om elevinflytandets goda verkningar, men skiljer sig i uppfattning om ... -
Elitbasketspelares återhämtningskostvanor – en jämförelse mellan föreställningar och beteende
(2011-03-02)Forskningen visar på att elitidrottare inte får i sig tillräckligt med energi och därmed utsätter sig själva för ökad hälsorisk och risk för minskad prestationsförmåga under både träning och tävling. Vi har valt att undersöka ... -
Elitidrott, utbildning och avslutning
(2014-08-27)Enligt studier drabbas flertalet f.d. elitidrottare av psykisk ohälsa i form av identitetskris, depression, nedstämdhet, ångest samt oro vid avslutad karriär. Detta visar svårigheten i att hantera övergångar och anpassa ... -
Elitidrottare nu men vad händer sen?
(2014-06-25)Syftet med studien var att belysa hur aktiva elitidrottare på minst landslagsnivå ser på livet i, utanför och efter elitidrottskarriären. För att ta reda på detta gjordes fem semistrukturerade intervjuer, som transkriberades ... -
Elitorienterares kost- och vätskeintag inför och under en tävlingshelg - Uppnår orienterarna rekommendationerna för optimal prestation?
(2011-03-02)För att en elitidrottare ska prestera optimalt under träning och tävling, är det viktigt att hon/han har en adekvat kosthållning. Särskilda näringsrekommendationer för idrottare har framarbetats. Bland annat har Svenska ... -
En kartläggning av samtliga Allsvenska mål säsongen 2021
(2022-08-17)Den här studien syftar till att beskriva och undersöka hur anfallen som ledde till mål uppstod samt var de avslutades under säsongen 2021 Allsvenskan (Sveriges högsta liga i fotboll). Tidigare forskning från de högsta ... -
En kvantitativ analys av matkassemåltiders näringsinnehål
(2022-06-28)Antalet vegetarianer ökar i Sverige vilket bidrar till en ökad risk för brister av vissa näringsämnen. I resten av befolkningen finns det andra risker och våra matvanor når inte upp till de rekommendationer som finns. ... -
En ny profession inom Folktandvården? Hälsopromotörers upplevelser av hälsosamtal med familjer i ett pilotprojekt
(2022-06-28)Hälsan är ojämnt fördelat i samhället. Barn till föräldrar med lägre socioekonomisk bakgrund har en högre risk att drabbas av karies och få negativa konsekvenser som påverkar deras vardag än barn till föräldrar med ... -
Endometrios och gastrointestinala symtom: En deskriptiv enkätstudie om kvinnor med endometrios
(2022-06-29)Det verkar finnas ett samband mellan kost och gastrointestinala (GI) symtom vid endometrios (gynekologisk östrogenberoende sjukdom hos kvinnor i fertil ålder), men det finns inga riktlinjer gällande ... -
Energi- och näringsmärkning på lunchrestauranger - en kartläggning av attityder hos personal på tre olika företag
(2012-10-01)Prevalensen av övervikt och fetma är hög både i Sverige och i övriga världen. Den främsta orsaken till detta är ett högt intag av energitäta livsmedel samtidigt som den fysiska aktiviteten har minskat. Allt fler måltider ...