Granskning av svenska matkassar – en kvantitativ tvärsnittsstudie om fettinnehåll och fettkvalitet i relation till de Nordiska Näringsrekommendationerna.
Abstract
Den digitala näthandeln växer sig allt starkare. Under de nästkommande åren beräknas den
digitala matvaruhandeln expandera och företag inom branschen erbjuder redan idag
färdigkomponerade måltider till hela familjen. I denna tvärsnittsstudie undersöks fyra
matkasseföretag med hjälp av en kvantitativ forskningsansats. Syftet är att granska
kommersiella matkassars fettkvalitet och fettinnehåll i relation till de Nordiska
Näringsrekommendationerna 2012. Resultatet visar att samtliga matkassar överskrider
rekommendationen för mättat fett. 5 av 9 matkassar överskrider rekommendationen för totalt
fettintag och ingen matkasse uppnår rekommendationen att enkelomättat fett och fleromättat
fett ska utgöra 2/3 av det totala fettintaget. Ytterligare resultat indikerar att matkassarna
överskrider det totala energiinnehållet per måltid för kvinnor i alla åldrar och män mellan 61-
74 år enligt de Svenska Näringsrekommendationernas (2005) riktlinjer för måltidsordning. De
slutsatser som kan dras från denna studie är att matkasseföretagen inte följer de Nordiska
Näringsrekommendationerna 2012 om att begränsa mättat fett, däremot finns det utrymme för
konsumenterna att på egen hand begränsa sitt intag av mättat fett under resterande delar av
dagen. Denna studiedesign kan inte avgöra vilka hälsoeffekterna blir av en långvarig
konsumtion av matkassar. För att uppnå sina hälsolöften bör matkasseföretagen begränsa
livsmedel med hög andel mättat fett och omfördela fettsammansättningen så att enkelomättat
fett och fleromättat fett utgör en större andel av det totala fettintaget.
Degree
Student essay
Other description
Program: Hälsopromotion Kostvetenskap
Nivå: Grundnivå
Handledare: Daniel Arvidsson
Examinator: Agneta Sjöberg
Antal sidor: 30
Termin/år: Vt2019
View/ Open
Date
2019-08-14Author
Sjögren, Jennifer K.
Lindblom, Matilda
Nilsson, Sofia
Keywords
Fett
fettkvalitet
mättat fett
energiintag
måltid
riskfaktor
matkassar
Nordiska Näringsrekommendationer
Language
swe