Search
Now showing items 1-10 of 11
Undernäring hos äldre personer i kommunalt boende
(2004)
Lennart Christensson har i sitt avhandlingsarbete undersökt näringstillståndet hos äldre, som var nyinflyttade till kommunalt äldreboende. Han har utvärderat metoder för att bedöma näringstillstånd och undersökt effekten ...
Matens betydelse vid demenssjukdom
(2004)
Studier har visat att äldre med demenssjukdom väger mindre än äldre utan demenssjukdom. Viktminskning är vanligast hos dem, som drabbas av Alzheimer's sjukdom och den verkar öka med sjukdomens svårighetsgrad. Förmodligen ...
Unikt projekt med proteinförskjuten kost i Göteborg
(2004)
De flesta med Parkinson står ju på någon Levodopamedicin: Madopark eller Sinemet.
Det har visat sig att protein konkurrerar ut dopaminet i tarmen och hinner före till hjärnan. Det
är därför det är så viktigt att ta ...
Viktminskning hos äldre
(2004)
Det normala åldrandet innebär att man kan förlora upp till ett halvt kilo per år i vikt. När viktförlusten är större än 5% på 3 månader eller mer än 10% av tidigare normalvikt finns det anledning att vara vaksam. En sådan ...
Nutritionsstöd till cancerpatienter
(2004)
Christina Persson, dietist och med.dr. vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har i sin doktorsavhandling, "Improved Nutritional Support in Cancer Patients", sett på hur man kan stödja och påverka cancerpatienters näringsintag ...
SGA Subjective Global Assessment
(2004)
SGA Subjective Global Assessment är en teknik som är lätt att använda, för att bestämma näringstillståndet hos en patient. Den beaktar inte bara förändringar av kroppen utan också förändringar av fysiska funktioner.
SGA ...
Stockholms Borgerskap lagar och serverar koshermat till äldre
(2004)
Att som äldre fortsätta med att leva enligt judisk mattradition är idag möjligt vid Stockholms Borgerskaps äldreboende. En kreativ omorganisation med stort engagemang av duktig personal skapade en enkel och fiffig lösning ...
Svårt att tugga och svälja - Konsistensanpassad mat
(2004)
De funktionella svårigheterna vid ätandet kan delas in i intagande av mat, sväljning och ork:
* intagande av mat
att hantera maten på tallriken, att föra maten till munnen och att samtidigt sitta ordentligt
* ...
Proteinreducerad kost
(2004)
Proteinreducerad kost (PR-kost) ordineras av njurläkare och är framför allt avsedd att användas till patienter, som har symptom på urinförgiftning (uremi) p.g.a. nedsatt njurfunktion. De viktigaste symptomen vid uremi är ...
Hur är näringstillståndet hos äldre, som tar emot kommunal omsorg och vård?
(2004)
Hur vanligt är felnäring? Förändras näringstillståndet om man får hemtjänst? Vem har ansvaret? Anja Saletti har i sin licentiatsavhandling Nutritional status in elderly receiving municipal services and care, (Uppsala ...