Show simple item record

dc.contributor.authorMiettinen, Sonja
dc.date.accessioned2022-06-29T11:50:29Z
dc.date.available2022-06-29T11:50:29Z
dc.date.issued2022-06-29
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2077/72416
dc.description.abstractDet verkar finnas ett samband mellan kost och gastrointestinala (GI) symtom vid endometrios (gynekologisk östrogenberoende sjukdom hos kvinnor i fertil ålder), men det finns inga riktlinjer gällande kostbehandling då det vetenskapliga underlaget är otillräckligt. Studien syftade till att kartlägga vilka typer av symtom kvinnor med endometrios har genom att registrera GI-symtom (t.ex. smärta, diarré, uppblåsthet osv.), aptit, måltidsfrekvens och smärttillstånd dagen efter man upplevt de första smärtorna kraftigt samt under en normal vecka utan endometriosframkallad smärta. Detta för att se om det finns ett samband mellan smärta och typ och mängd av mat kvinnor äter, samt hur endometrios påverkar aptiten. I studien inkluderades kvinnor (n=90) i fertil ålder mellan 18–45 år med preliminär diagnos endometrios som uppträder i skov. Enkäten var uppdelad i två delar; del 1 avsåg dagen under skov och del 2 en normal symtomfri vecka. Deltagare i studien registrerade GI-symtom, aptit, måltidsfrekvens och smärta dagen efter skov började (del 1), samt under en normal vecka (del 2). Resultatet visade signifikanta skillnader (p<0,05) i GI-symtom, livsmedelsintag (frukt och bär, baljväxter och cerealier), aptit, måltidsfrekvens och smärta under skov jämfört med en vecka utan endometriosframkallad smärta. Kosthållning var inte en förklarande faktor för skillnader, utan kvinnor hade lika svåra besvär oberoende av vilken kost de följde. Det fanns ett samband mellan GI-symtom och enskilda livsmedel. Ytterligare hade deltagare svårare GI- besvär ju mer endometriosframkallad smärta de hade.en
dc.language.isosween
dc.subjectEndometrios, gastrointestinala symtom, aptit, smärta, måltidsfrekvens, kosen
dc.titleEndometrios och gastrointestinala symtom: En deskriptiv enkätstudie om kvinnor med endometriosen
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record