Show simple item record

dc.contributor.authorBenjaminsson, Charlotte
dc.contributor.authorMarklund, Josefine
dc.date.accessioned2019-03-20T09:50:48Z
dc.date.available2019-03-20T09:50:48Z
dc.date.issued2019-03-20
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/59788
dc.descriptionKandidatuppsats, 15 hp Kostekonomprogrammet, 180 hp Handledare: Hillevi Prell Examinator: Kerstin Bergström Datum: september 2009sv
dc.description.abstractFör ett stort antal personer kommer den dagen då hjälp behövs för att klara den dagliga omsorgen vilket även innefattar den dagliga måltidssituationen. Detta är en stor förändring då det bland annat kan innebära flytt till ett äldreboende. Maten är en betydelsefull del i omsorgen då den är avgörande för den äldre individens välbefinnande både fysiskt och psykiskt. För många äldre är måltiden den stora händelsen under dagen och de ser fram emot att nästa mål ska serveras. I dagens debattprogram och artiklar belyses bristerna inom äldreboendets måltidssituationer. Studier som är gjorda visar att det kan vara svårt att påverka måltidssituationen för en enskild individ. Syftet med denna studie är att undersöka hur de fem måltidsaspekterna; rummet, produkten, atmosfären, mötet och styrsystemet kan komma till uttryck inom ett äldreboende. Uppsatsen vill också belysa vilken roll kostombuden har och deras möjlighet att påverka måltidssituationen. Med inspiration från etnografisk metod observerades vårdtagare, vårdgivare och kostombud vid två äldreboenden i Göteborgs kommun under en två veckors period i april 2009. Totalt observerades 6 avdelningar med en frukost och en lunchmåltid vardera. I resultatet framkom det bland annat att rummet för måltidssituationen är utformat till stor del för att vara praktiskt. Mötet mellan vårdgivare och vårdtagare var viktigt för måltidsupplevelsen och för att skapa en behaglig atmosfär. Produkten i form av mat och dryck varierade beroende på avdelning och vem som jobbade och även serveringssätten samt att porslinet var olika. Det som framkom minst i resultatet är styrsystemet och det har valts att fokusera denna del runt kostombuden. Kostombudens egen upplevelse kring sin roll var att måltiderna inte gick att påverka något nämnvärt. I det stora hela uppfattades vårdgivarna som omtänksamma och professionella. Författarna upplevde att måltidsmiljön påverkade vårdtagarnas matintag och måltidsupplevelse.sv
dc.language.isoswesv
dc.titleMåltidssituationen på två Äldreboendensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record