Kost – en del av idrott och hälsa!? En kvalitativ studie om kostundervisningens utformning och innehåll inom ramen för idrott och hälsa i grundskolans senare år
Abstract
Syftet med denna studie är att undersöka på vilket sätt idrott och hälsa lärare arbetar med delmomentet kost inom ramen för idrott och hälsa. Syftet är också att undersöka vilken kunskap om kost elever i årskurserna 7 - 9 tilldelas genom kostundervisningen. Studien utgår från följande frågeställningar; Hur ser tillvägagångssättet ut då idrott och hälsa lärare arbetar med delmomentet kost inom ramen för idrott och hälsa? Vad om kost belyser lärarna inom ramen för idrott och hälsa? För att samla in data till studien har kvalitativa intervjuer med fyra idrott och hälsa lärare, verksamma i grundskolans senare år, genomförts. Eftersom studien är en kandidatuppsats går det inte att dra några generaliserbara slutsatser för en större population utan den kan istället ses som ett bidrag till forskning inom idrott och hälsa. Resultatet av studien visar att idrott och hälsa lärare sällan eller aldrig arbetar med kost inom ramen för idrott och hälsa. Anledningen till att delmomentet kost är frånvarande inom ämnet tror informanterna beror på idrott och hälsa lärarnas bristande kompetens och intresse. Andra slutsatser som går att dra är att gamla traditioner inom idrott och hälsa ämnet lever kvar i vissa skolor. Ämnet har så länge det existerar uppfattats som praktiskt med främsta syfte att hålla elever i rörelse och denna syn verkar finnas kvar hos idrott och hälsa lärare trots att det enligt kursplanen går mot att bli ett bildningsämne. Dessutom förekommer ämnesöverskridande samarbeten mellan idrott och hälsa samt hem- och konsumentkunskap på flera av informanternas skolor vilket resulterat i att hem- och konsumentkunskapen tillskrivits ansvaret för kostundervisningen.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2015-08-10Author
Nordin, Fanny
Keywords
Intervju
kost
idrott och hälsa
läroplansteori
Series/Report no.
VT15-44
Language
swe