Rätt kost till rätt person - En kvalitativ studie av E-kost till äldre i Göteborgs Stad
Abstract
Undernäring är ett utbrett problem för den äldre delen av befolkningen då 30 procent på
särskild boende är undernärda och 60 procent ligger i riskzonen (Svenska Livsmedelsverket,
2014). En av de vanligaste orsakerna är minskad aptit (Socialstyrelsen, 2011). Ett minskat
intag av energi och näring kan både behandlas och förebyggas med kost men i vissa fall är
olika berikningsprodukter nödvändiga. Samspelet mellan kost- och vårdpersonalen är en stor
del av en lyckad måltid för de äldre på boendet (Mattson Sydner, 2002). Viljan att undersöka
hur personalen resonerar kring behovet för näringstät kost blev till genom ett möte med
ledaren i projektet Lärande Hållbara Måltider. Efter diskussionen med projektledaren
formulerades huvudfrågeställningen: “Hur arbetar man kring kost för att behandla och
förebygga undernäring inom Göteborgs Stad?”. Frågeställningarna har studerats med olika
former av kvalitativa intervjuer med nio kostchefer i olika stadsdelsförvaltningar inom
Göteborgs Stad samt kökschefer och kostombud i två av dessa. Resultat visar att det finns ett
behov att börja servera näringstätare mat till de äldre. Behovet ser olika ut i de olika
stadsdelarna, endast mindre justeringar för vissa medan andra behöver se över sin grundkost. I
stället för att laga näringstät mat i köket ligger ansvaret för att berika maten hos
vårdpersonalen. Varken måltidsverksamheten eller vårdpersonalen är nöjda över detta. Det
diskuteras att varmhållning av mat orsakar näringssvinn och då ger berikningsprodukter ingen
effekt. Berikning med produkter kan även ge negativa effekter på smak och konsistens. I båda
fall blir de äldre lidande. Varför väljer man inte att laga näringsrika portioner av energitäta
livsmedel direkt i köken?
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2015-08-10Author
Haukkovaara, Rita
Willermark, Anna
Keywords
E-kost
matsvinn
undernäring
äldre
Series/Report no.
VT15-48
Language
swe