Show simple item record

dc.contributor.authorKjellberg, Johann
dc.contributor.authorStridsberg, Christel
dc.date.accessioned2011-03-02T13:37:32Z
dc.date.available2011-03-02T13:37:32Z
dc.date.issued2011-03-02
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24788
dc.description.abstractI Sverige är intresset stort för att arbeta mot en bättre miljö. Allt fler inser att vi inte kan leva som vi gör nu. Vi är 9 miljoner invånare som tillsammans förbrukar 17 000 ton livsmedel dagligen. Vi måste anpassa oss till de naturliga kretsloppen, för att inte äventyra nästa generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Vid FN-konferensen 1992 i Rio de Janeiro kom världens länder överens om gemensamma strategier för att lösa några av de svåraste problem som världen står inför som till exempel miljöförstöring, överutnyttjande av jordens naturresurser, fattigdom och hälsoproblem (United Nation, 2002). Konferensen enades om handlingsprogrammet Agenda 21, detta för att uppnå en hållbar utveckling. Hösten 2004 bildades en projektgrupp på Malmö skolrestauranger. Deras uppdrag var att servera 100 procent ekologisk lunch på en skola. För att åstadkomma detta krävs en ännu noggrannare planerad och säsongsanpassad matsedel, för att kvalitén och priset ska ligga på samma nivå som den traditionella skollunchen. En pilotskola valdes ut till Ekomatprojektet, som var i behov av renovering. För att kunna laga mat från grunden med hög andel ekologiska livsmedel byggdes köket om från att tidigare varit ett mottagningskök till ett tillagningskök med tillhörande bageri. Råvarorna kommer att bytas ut mot ekologiska. En utvärdering kommer att ske i början av 2007. Syftet med examensarbetet var att studera ”hög andel ekologiska livsmedel i storhushåll”. Vi gjorde kvalitativa intervjuer med projektmedlemmarna. Resultatet visade att Malmö stad genom projektet Mat & Klimat har som mål att vara 100 procent omställd till ekologisk produktion senast 2012. Ekoprojektskolan ska vara omställd senast i början av 2007. Detta mål ska nås genom omfattande utbildningsinsatser, mer användning av vegetabilier, säsongsanpassad meny och ökad andel mat lagad från oberedda råvaror.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammetsv
dc.relation.ispartofseries2007sv
dc.subjectekologiska livsmedelsv
dc.subjecthållbar utvecklingsv
dc.subjectresurshushållningsv
dc.subjectoffentliga storhushållsv
dc.subjectMalmö stadsv
dc.titleHög andel ekologiska livsmedel i storhushåll - En fallstudiesv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record