Enkätstudie om: Genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier i svensk högskolesektor
Abstract
Det övergripande syftet med enkätundersökningen var att etablera forskningsbaserad kunskap om förekomst och konsekvenser av genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier inom akademin som kan ligga till grund för utvecklande av förebyggande och stödjande modeller och metoder. Studien riktade sig till anställda, doktorander och studerande vid de 38 lärosäten som är medlemmar i SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund) och genomfördes under maj-juli 2021. I enkäten undersöktes sexuella trakasserier genom två olika beprövade skalor. Enkäten innefattade också beprövade skalor som mäter organisatorisk och social arbetsmiljö, hälsa, utsatthet för mobbning, hat och hot, samt ohövlighet. Därtill innehöll enkäten två frågor kring respondenters uppfattning om deras utsatthet minskat eller ökat under covid-19-pandemin.
Andelsskattningar visar att fyra procent har blivit utsatta för sexuella trakasserier under de senaste tolv månaderna. Unga,
studerande och kvinnor rapporterar högst utsatthet. Åtta procent har fått kännedom om att andra har utsatts för sexuella
trakasserier under de senaste tolv månaderna. Även här rapporterar unga och studerande hög kännedom (kvinnor och män har fått kännedom i ungefär lika stor omfattning).
Ett antal olika beteenden som kan tolkas som sexuella trakasserier redovisas bland annat som ett sammanslaget mått. Detta mått har endast kunnat tas fram utgående från analys av primärdata. 38 procent av de svarande uppger erfarenhet av något av dessa beteenden minst en gång (skalan är inte tidsbestämd). Gruppen ”kvinna doktorand” rapporterar högst utsatthet med detta mått. De vanligaste beteendena som rapporterades var ”ställt frågor om ditt privatliv, tittat på dig samt fällt kommentarer om ditt utseende eller ålder på ett obekvämt eller obehagligt sätt”.
Syftet med denna rapport är:
att beskriva genomförandet av en enkätundersökning om genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier i den svenska högskolesektorn 2021, samt att utgöra en första redovisning av ett urval av data från enkätstudien.
Publisher
Karolinska Institutet
View/ Open
Date
2022Author
Rudolfsson, Lisa
Dahlman-Wright, Karin
Löfgren, Lotta
Toropova, Anna
Björklund, Christina
Keywords
genusbaserad utsatthet
sexuella trakasserier
mobbning
nätmobbning
högskolesektor
akademin
arbetsmiljö
Publication type
report
Language
swe