Search
Now showing items 1-6 of 6
Elever samtalar om lnnebörder av hälsa, ekonomi och miljö
(2012-10-12)
I skolans styrdokument ingår många olika begrepp, som elever ska utveckla kunskap kring. I den här studien behandlas begreppen hälsa, ekonomi och miljö som är tre centrala begrepp i hem- och konsumentkunskap. Dessa tre ...
Hållbar matkonsumtion inom skolmåltider
(2016-08-16)
Världsbefolkningen ökar varje år vilket medför en ökad matkonsumtion. För stor produktion och konsumtion samt oaktsam livsmedelshantering belastar jordens resurser. Det är inte självklart att det alltid kommer finnas ...
Tänkt om tillsatser - En kvalitativ studie om hur livsmedelstillsatser uppfattas
(2011-02-24)
Livsmedelstillsatser är ämnen som används i maten för att uppnå bättre näringsvärde eller för att påverka konsistens, hållbarhet, smak eller färg. I media har tillsatser varit uppmärksammat och omdebatterat den senaste ...
Smör, olja eller margarin?
(2014-06-26)
Debatten om matfett är ständigt aktuell och i stort sett dagligen så matas vi med olika aktörers
åsikter om vilket fett som är att föredra. Ska vi äta omättat eller mättat fett? Vilket matfett är
det mest hälsosamma? ...
Hållbar utveckling i skolämnet Hem- och konsumentkunskap Hur lärare i ämnet undervisar sina elever i hållbar utveckling
(2015)
Sammanfattning:
Överdriven matkonsumtion och ohälsa ökar allt mer trots samhällets olika riktlinjer och information
kring dessa faktorers påfrestningar för den hållbara utvecklingen, utifrån miljö och hälsa. Detta sätts ...
Konsumenters åsikter om livsmedelsmärkning
(2012-10-16)
Det finns en rad olika faktorer som påverkar när en konsument väljer livsmedel. Det har framkommit i flera studier att konsumenter är dynamiska och att det inte är helt utrett hur de resonerar. Denna studie har valt att ...