Show simple item record

dc.contributor.authorAlbinsson, Emma
dc.contributor.authorNyström, Jessica
dc.date.accessioned2018-06-04T09:10:14Z
dc.date.available2018-06-04T09:10:14Z
dc.date.issued2018-06-04
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/56549
dc.descriptionTitle: Walnuts lower a high level of LDL cholesterol in adults - A systematic review Author: Emma Albinsson and Jessica Nyström Supervisor: Frode Slinde Examiner: Anna Winkvist Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: May 22, 2018 Background: The most common cause of death globally and nationally is cardiovascular disease (CVD). A high low density lipoprotein (LDL) cholesterol can contribute to the development of CVD. According to the Nordic Nutrition Recommendations 2012, an exchange of saturated to unsaturated fats may lower LDL cholesterol. Walnuts are rich in unsaturated fats but also contain other components can counteract the development of CVD. Objective: The objective of this systematic review was to evaluate the evidence whether a high level of LDL cholesterol can be lowered by an intake of walnuts. Search strategy: The literature search was performed in the databases PubMed and Scopus. Keywords and MeSH terms like “walnut”, juglandaceae, “LDL” and lipoproteins were used. Snowballing was performed to find more relevant articles. Selection criteria: Inclusion criteria were RCT in English or Swedish, original articles, human studies, adults with a LDL cholesterol >3 mmol/L, intervention with walnuts and reported LDL cholesterol at baseline and at follow-up. The exclusion criteria were short-term studies (shorter than three weeks), studies where participants had a significant weight loss (p <0,05) and when the intervention were walnuts other than in its natural form like walnut oil or walnut extract in capsules. Data collection and analysis: Three RCT with crossover design were included and examined for quality according to the SBU's “Template for review of randomized trials”. One of the studies was excluded due to low-moderate study quality. The evidence rating was carried out with the University of Gothenburg's “Template foundation of the compiled evidence” according to GRADE. Main results: Both studies showed a significant decrease in LDL cholesterol, about -10%, during the intervention period with walnuts. Conclusions: There is high evidence (++++) that a high level of LDL cholesterol in adults is lowered within six weeks by eating a walnut-rich diet compared to a diet without walnuts. Keywords: Walnuts, LDL, cholesterol, cardiovascular diseasesv
dc.description.abstractTitel: Valnötter sänker ett högt LDL-kolesterol hos vuxna individer - En systematisk översiktsartikel Författare: Emma Albinsson och Jessica Nyström Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2018-05-22 Bakgrund: Den vanligaste dödsorsaken globalt och nationellt är till följd av kardiovaskulär sjukdom (KVS). Högt LDL-kolesterol kan bidra till utvecklingen av KVS. Enligt Nordiska näringsrekommendationer 2012 kan ett utbyte av mättat mot omättade fetter sänka LDLkolesterolet. Valnötter är rika på omättade fetter, men innehåller även andra komponenter som kan motverka utvecklingen av KVS. Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att utvärdera evidensen för om ett högt LDL-kolesterol kan sänkas genom ett intag av valnötter. Sökväg: Litteratursökningen utfördes i databaserna PubMed och Scopus. Sökord och MeSHtermer som användes var bland annat “walnut”, juglandaceae, “LDL” och lipoproteins. Snowballing utfördes för att hitta fler relevanta artiklar. Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var RCT på engelska eller svenska, originalartiklar, humanstudier, vuxna individer med LDL-kolesterol >3 mmol/L, intervention med valnötter och rapporterat värde för LDL-kolesterol vid baseline och efter avslutad period. Exklusionskriterierna var korttidsstudier (kortare än tre veckor), studier där deltagarna hade en signifikant viktminskning (p <0,05) samt att interventionen inkluderade valnötter på annat sätt än i sin naturliga form, exempelvis genom valnötsolja eller valnötsextrakt i kapslar. Datainsamling och analys: Tre RCT med crossover-design inkluderades och kvalitetsgranskades enligt SBU:s “Mall för granskning av randomiserade studier”. En av studierna uteslöts på grund av låg-medelhög studiekvalitet. Evidensgraderingen utfördes med Göteborgs universitets mall “Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE”. Resultat: Båda studierna visade en signifikant sänkning av LDL-kolesterol med ungefär -10% efter interventionsperioderna med valnötter. Slutsats: Det finns hög evidens (++++) för att ett högt LDL-kolesterol hos vuxna individer sänks inom sex veckor genom att äta en valnötsrik kost jämfört med en kost utan valnötter. Nyckelord: Valnötter, LDL, kolesterol, kardiovaskulär sjukdomsv
dc.language.isoswesv
dc.subjectvalnöttersv
dc.subjectLDLsv
dc.subjectkolesterolsv
dc.subjectkardiovaskulär sjukdomsv
dc.subjectwalnutssv
dc.subjectcholesterolsv
dc.subjectcardiovascular diseasesv
dc.titleValnötter sänker ett högt LDL-kolesterol hos vuxna individer - En systematisk översiktsartikelsv
dc.title.alternativeWalnuts lower a high level of LDL cholesterol in adults - A systematic reviewsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record