Valnötter sänker ett högt LDL-kolesterol hos vuxna individer - En systematisk översiktsartikel
Walnuts lower a high level of LDL cholesterol in adults - A systematic review
Abstract
Titel: Valnötter sänker ett högt LDL-kolesterol hos vuxna individer
- En systematisk översiktsartikel
Författare: Emma Albinsson och Jessica Nyström
Handledare: Frode Slinde
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2018-05-22
Bakgrund: Den vanligaste dödsorsaken globalt och nationellt är till följd av kardiovaskulär
sjukdom (KVS). Högt LDL-kolesterol kan bidra till utvecklingen av KVS. Enligt Nordiska
näringsrekommendationer 2012 kan ett utbyte av mättat mot omättade fetter sänka LDLkolesterolet.
Valnötter är rika på omättade fetter, men innehåller även andra komponenter som
kan motverka utvecklingen av KVS.
Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att utvärdera evidensen för om ett
högt LDL-kolesterol kan sänkas genom ett intag av valnötter.
Sökväg: Litteratursökningen utfördes i databaserna PubMed och Scopus. Sökord och MeSHtermer
som användes var bland annat “walnut”, juglandaceae, “LDL” och lipoproteins.
Snowballing utfördes för att hitta fler relevanta artiklar.
Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var RCT på engelska eller svenska, originalartiklar,
humanstudier, vuxna individer med LDL-kolesterol >3 mmol/L, intervention med valnötter
och rapporterat värde för LDL-kolesterol vid baseline och efter avslutad period.
Exklusionskriterierna var korttidsstudier (kortare än tre veckor), studier där deltagarna hade
en signifikant viktminskning (p <0,05) samt att interventionen inkluderade valnötter på annat
sätt än i sin naturliga form, exempelvis genom valnötsolja eller valnötsextrakt i kapslar.
Datainsamling och analys: Tre RCT med crossover-design inkluderades och
kvalitetsgranskades enligt SBU:s “Mall för granskning av randomiserade studier”. En av
studierna uteslöts på grund av låg-medelhög studiekvalitet. Evidensgraderingen utfördes med
Göteborgs universitets mall “Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE”.
Resultat: Båda studierna visade en signifikant sänkning av LDL-kolesterol med ungefär -10%
efter interventionsperioderna med valnötter.
Slutsats: Det finns hög evidens (++++) för att ett högt LDL-kolesterol hos vuxna individer
sänks inom sex veckor genom att äta en valnötsrik kost jämfört med en kost utan valnötter.
Nyckelord: Valnötter, LDL, kolesterol, kardiovaskulär sjukdom
Degree
Student essay
Other description
Title: Walnuts lower a high level of LDL cholesterol in adults
- A systematic review
Author: Emma Albinsson and Jessica Nyström
Supervisor: Frode Slinde
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: May 22, 2018
Background: The most common cause of death globally and nationally is cardiovascular
disease (CVD). A high low density lipoprotein (LDL) cholesterol can contribute to the
development of CVD. According to the Nordic Nutrition Recommendations 2012, an
exchange of saturated to unsaturated fats may lower LDL cholesterol. Walnuts are rich in
unsaturated fats but also contain other components can counteract the development of CVD.
Objective: The objective of this systematic review was to evaluate the evidence whether a
high level of LDL cholesterol can be lowered by an intake of walnuts.
Search strategy: The literature search was performed in the databases PubMed and Scopus.
Keywords and MeSH terms like “walnut”, juglandaceae, “LDL” and lipoproteins were used.
Snowballing was performed to find more relevant articles.
Selection criteria: Inclusion criteria were RCT in English or Swedish, original articles,
human studies, adults with a LDL cholesterol >3 mmol/L, intervention with walnuts and
reported LDL cholesterol at baseline and at follow-up. The exclusion criteria were short-term
studies (shorter than three weeks), studies where participants had a significant weight loss (p
<0,05) and when the intervention were walnuts other than in its natural form like walnut oil or
walnut extract in capsules.
Data collection and analysis: Three RCT with crossover design were included and examined
for quality according to the SBU's “Template for review of randomized trials”. One of the
studies was excluded due to low-moderate study quality. The evidence rating was carried out
with the University of Gothenburg's “Template foundation of the compiled evidence”
according to GRADE.
Main results: Both studies showed a significant decrease in LDL cholesterol, about -10%,
during the intervention period with walnuts.
Conclusions: There is high evidence (++++) that a high level of LDL cholesterol in adults is
lowered within six weeks by eating a walnut-rich diet compared to a diet without walnuts.
Keywords: Walnuts, LDL, cholesterol, cardiovascular disease
Collections
View/ Open
Date
2018-06-04Author
Albinsson, Emma
Nyström, Jessica
Keywords
valnötter
LDL
kolesterol
kardiovaskulär sjukdom
walnuts
cholesterol
cardiovascular disease
Language
swe