Show simple item record

dc.contributor.authorIsmael Mahmood, Susann
dc.date.accessioned2015-02-03T12:26:55Z
dc.date.available2015-02-03T12:26:55Z
dc.date.issued2015-02-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/38138
dc.description.abstractIntroduktion: Många patienter är beroende av en förändrad kost för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, metabolt syndrom och diabetes typ II. Andel vuxna med fetma har fördubblats sedan 1990 och en ökning av fetma fortsätter än idag, trots en ökad fysisk aktivitet bland populationen. För att motivera för förändring av levnadsvanor bör hänsyn tas till tre begrepp; värdighet, self-efficacy och empowerment. Syfte: Syftet är att undersöka om ökad upplevelse av self-efficacy kan främja hälsosamma levnadsvanor och hur sjuksköterskan kan arbeta för att stödja patienter. Metod: Vald metod är en litteraturöversikt. Artikelsökningen genomfördes systematiskt i databaserna PubMed samt Cinahl. Artikelgranskningen har genomförts med stöd utav ett protokoll. Efter analys av data framträdde 8 kvantitativa artiklar samt 1 kvalitativ artikel. Resultat: Utbildning och motivation har en grundläggande roll för att människor skall genomföra livsstilsförändring. I takt med kunskapsutveckling bland patienter ökar även self-efficacy för livsstilsförändring. Utbildning kan ske om samtal i grupp och individuellt. Relationen mellan patient och sjuksköterska har en betydelsefull roll för hur behandlingen utformas där stor vikt ligger i att sätta patienten behov och vilja i centrum. Sjuksköterskan har en betydelsefull roll för att stödja patient och vägleda denna i rätt riktning i livet. Slutsats: Forskning stödjer för en korrelation mellan self-efficacy och empowerment för att individer ska uppnå hälsosamma matvanor. Ohälsosamma matvanor medför en ökad risk för allvarliga sjukdomar, vilket stödjer behovet av åtgärder i förebyggande syfte. Utbildning med gruppsamtal och individuella samtal visar vara effektivt. Att sätta individen i centrum liknar vid den vård som bedrivs idag, personcentrerad vård och studier stödjer för fortsatt användning av detta förhållningssätt. Förebyggande metoder kan vidtas vid identifiering av egenskaper en människa har då risk föreligger för diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. Därefter kan förebyggande åtgärder diskuteras och vidtas.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectSelf-efficacysv
dc.subjectmatvanorsv
dc.subjectohälsasv
dc.subjectlivsstilsv
dc.subjectlevnadsvanorsv
dc.subjectsjuksköterskasv
dc.subjectbehandlingsv
dc.subjectdiabetessv
dc.subjectstrokesv
dc.subjecthjärt-kärlsjukdomsv
dc.subjectöverviktsv
dc.subjectfetmasv
dc.titleKonsten att förändra ohälsosamma matvanor - hur sjuksköterskan kan stödja patienter till ett hälsosammare livsv
dc.title.alternativeThe Art of Breaking Bad Eating Habits - How Nurses Can Provide Support for Patients to a Healthier Lifestylesv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Institute of Health and Care Sciences
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record