Jag väljer väl vad jag äter?
Faktorer i matmiljön som påverkar ungdomars matval och hälsa
Abstract
Mycket i vår matmiljö får oss att göra matval som är ohälsosamma. Flera ungdomar drabbas
av övervikt och fetma där maten är en avgörande faktor. Det är lätt att tro att man gör sina
matval helt själv, men det är inte helt sant. I denna systematiska forskningsöversikt
sammanställs flera faktorer i matmiljön som påverkar matval och matbeteenden hos
ungdomar. Några av faktorerna beror på omständigheter de själva inte kan påverka; som
exempelvis samhällsstruktur, skolmiljö och tillgänglighet. Många ungdomar känner sig
maktlösa och är kritiska till hur matmiljön i skolan och närliggande områden ser ut, men
menar att tidspress och enkelhet får dem att välja det som erbjuds. Även sociala aspekter och
önskan om grupptillhörighet spelar stor roll i de matval som görs. Mycket påverkan kommer
från vänner men även genom influencers på sociala medier som många gånger marknadsför
ohälsosamma produkter och varumärken. Influencers åsikter infiltreras med produktplacering
och sponsrade inlägg. Forskning visar att barn och ungdomar har svårt att se skillnad på
reklam och verkliga åsikter. Då många ohälsosamma matbeteenden kan få ödesdigra
konsekvenser senare i livet, är det viktigt att tidigt få kunskap om hur de kan undvikas. Hemoch
konsumentkunskapsundervisningen är ett ypperligt tillfälle att förmedla kunskap till
ungdomar. Dock verkar det finnas ett glapp kring den undervisning och kunskap ungdomarna
får och vad de praktiserar i verkliga livet. Genom att synliggöra de faktorer i matmiljön som
påverkar ungdomarna i deras matval, kan lärare anpassa sin undervisning för att inspirera
ungdomarna till att göra hälsosamma beslut.
Other description
Uppsats/Examensarbete: 15 hp. Kurs: L9HK2G. Nivå: Grundnivå. Ämneslärarprogrammet med inriktning mot
årskurs 7–9 i hem- och konsumentkunskap. Termin/år: VT 2025. Handledare: Marianne Pipping Ekström. Examinator: Hillevi Prell
Collections
View/ Open
Date
2025Author
Kohlström, Thea
Zachrisson, Maria
Keywords
hälsa
matmiljö
matval
påverkansfaktorer
ungdomar
Language
swe