• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Examensarbeten ämneslärarstudenter
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Examensarbeten ämneslärarstudenter
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Jag väljer väl vad jag äter?

Faktorer i matmiljön som påverkar ungdomars matval och hälsa

Abstract
Mycket i vår matmiljö får oss att göra matval som är ohälsosamma. Flera ungdomar drabbas av övervikt och fetma där maten är en avgörande faktor. Det är lätt att tro att man gör sina matval helt själv, men det är inte helt sant. I denna systematiska forskningsöversikt sammanställs flera faktorer i matmiljön som påverkar matval och matbeteenden hos ungdomar. Några av faktorerna beror på omständigheter de själva inte kan påverka; som exempelvis samhällsstruktur, skolmiljö och tillgänglighet. Många ungdomar känner sig maktlösa och är kritiska till hur matmiljön i skolan och närliggande områden ser ut, men menar att tidspress och enkelhet får dem att välja det som erbjuds. Även sociala aspekter och önskan om grupptillhörighet spelar stor roll i de matval som görs. Mycket påverkan kommer från vänner men även genom influencers på sociala medier som många gånger marknadsför ohälsosamma produkter och varumärken. Influencers åsikter infiltreras med produktplacering och sponsrade inlägg. Forskning visar att barn och ungdomar har svårt att se skillnad på reklam och verkliga åsikter. Då många ohälsosamma matbeteenden kan få ödesdigra konsekvenser senare i livet, är det viktigt att tidigt få kunskap om hur de kan undvikas. Hemoch konsumentkunskapsundervisningen är ett ypperligt tillfälle att förmedla kunskap till ungdomar. Dock verkar det finnas ett glapp kring den undervisning och kunskap ungdomarna får och vad de praktiserar i verkliga livet. Genom att synliggöra de faktorer i matmiljön som påverkar ungdomarna i deras matval, kan lärare anpassa sin undervisning för att inspirera ungdomarna till att göra hälsosamma beslut.
Other description
Uppsats/Examensarbete: 15 hp. Kurs: L9HK2G. Nivå: Grundnivå. Ämneslärarprogrammet med inriktning mot årskurs 7–9 i hem- och konsumentkunskap. Termin/år: VT 2025. Handledare: Marianne Pipping Ekström. Examinator: Hillevi Prell
URI
https://hdl.handle.net/2077/87937
Collections
  • Examensarbeten ämneslärarstudenter
View/Open
student essay (3.305Mb)
Date
2025
Author
Kohlström, Thea
Zachrisson, Maria
Keywords
hälsa
matmiljö
matval
påverkansfaktorer
ungdomar
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV