FRÄMJA AKTIVITET OCH HÄLSA I ETT DIGITALISERAT SAMHÄLLE
Abstract
Bakgrund:
Till följd av digitaliseringen i samhället har digital teknik blivit en stor del av personers liv. Personers aktivitetsutförande påverkas och förändras ständigt i takt med utvecklingen av ny digital teknik. Eftersom personers vardag påverkas är det sannolikt att arbetsterapeuten kommer att komma i kontakt med digital teknik i sitt yrkesutövande. Syftet med studien var att undersöka hur arbetsterapeuter resonerar om digital teknik och hur det påverkar aktivitet och hälsa.
Syfte:
Att undersöka arbetsterapeuters professionella resonemang om hur digital teknik påverkar aktivitet och hälsa för patienter i primärvården.
Metod:
Studien följde en kvalitativ design med induktiv ansats. Sex arbetsterapeuter deltog i studien och datainsamligen skedde genom semistrukturerade intervjuer. Intervjuerna transkriberades av författarna som sedan gjorde en kvalitativ innehållsanalys enligt Graneheim och Lundman.
Resultat:
Det övergripande temat från studiens resultat var: Påverkan av digital teknik formas av individen, inte tekniken. Temat identifierades utifrån tre huvudkategorier: Patienten i ett digitaliserat samhälle, Patientens digitala autonomi och Patientens kognitiva belastning. Huvudkategorierna innehöll tre underkategorier vardera som beskrev hur arbetsterapeuter resonerar om hur digital teknik påverkar aktivitet och hälsa.
Slutsats:
Hur individen påverkas av digital teknik beror inte enbart på vilken digital teknik som används. Individens förutsättningar och miljöns påverkan spelar en avgörande roll för hur olika individer påverkas av digital teknik. Det finns idag bristfällig forskning om hur digital teknik påverkar personens aktivitet och hälsa i samhället. Vidare forskning inom området behövs för att utveckla arbetsterapeutisk praxis.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2025-06-04Author
Sjödin, Pontus
Sjöström, Simon
Keywords
Arbetsterapi, Digital teknologi, Primärvård, Klinisk resonemang
Language
swe