Kan medelhavsliknande kost bromsa utvecklingen av åldersrelaterad kognitiv nedsättning? - En systematisk översiktsartikel
Abstract
Syfte: Syftet med den här systematiska översikten är att undersöka det vetenskapliga
underlaget för om medelhavsliknande kost kan bromsa utvecklingen av
åldersrelaterad kognitiv nedsättning.
Metod: Litteratursökningarna genomfördes i Scopus och PubMed. Sökningarna
delades upp i tre sökblock: ”diet, mediterranean”, ”Cognitive decline” och
”RCT”. MeSH-termer för varje block inkluderades i sökningarna i
databaserna. Inga sökfilter nyttjades. Utöver sökningarna i databaserna sökte
författarna efter ytterligare studier i två systematiska översikter på ämnet. Alla
artiklar lästes sedan på titel/abstract av författarna gemensamt och sållades
utifrån inklusions- och exklusionskriterier. Kvarstående artiklar lästes i fulltext
individuellt av författarna och vilka av artiklarna som skulle inkluderas i
analysen diskuterades gemensamt. Författarna bedömde sedan studiernas risk
för bias individuellt och diskuterade resultatet för att nå en gemensam
bedömning för varje studie. Dataextraktion för respektive studie genomfördes
gemensamt av författarna. Slutligen bedömde författarna tillförligheten av de
inkluderade studierna individuellt. De individuella bedömningarna jämfördes
och diskuterades för att nå konsensus.
Resultat: Tre studier inkluderades. Risken för bias bedömdes hög för två av studierna
respektive låg för en. Riktningen på effekten av interventionen var positiv.
Effekten av medelhavsliknade kost på åldersrelaterad kognitiv nedsättning var
statistiskt signifikant i två av tre studier.
Slutsats: Medelhavslikande kost kan ha en bromsande effekt på åldersrelaterad kognitiv
nedsättning, men tillförlitligheten för evidensen enligt GRADE är låg (++).
Det krävs ytterligare forskning inom detta område för att påvisa effekten av en
medelhavskost på kognitionen. Detta i form av RCT-studier med en
studielängd på minst tre år som mäter kognition med hjälp av kompositmått.
Dessutom kan studierna med fördel undersöka en bredare population som
inkluderar individer utan modifierbara riskfaktorer och med normalvikt.
Degree
Student essay
Other description
Aim: The aim of this systematic review is to evaluate the evidence of whether the
Mediterranean diet can delay the development of age-related cognitive
decline.
Methods: A systematic literature search was performed in two separate databases,
PubMed and Scopus. The searches were divided into 3 blocks: diet,
Mediterranean, cognitive decline and RCT. MeSH terms with corresponding
synonyms were included for each block. Additional searches were performed
in other systematic reviews on the topic. All the articles were then read on
title/abstract by the authors jointly and screened based on inclusion and
exclusion criteria. The remaining articles were read in full text individually
by the authors. Authors then discussed which articles should be included. The
authors then assessed the studies’ risk of bias individually and discussed the
results to reach a mutual decision for each study. Data extraction for each
study was carried out jointly by the authors. Finally, the authors assessed the
reliability of the studies included individually. The individual assessments
were then compared and discussed to reach consensus.
Results: The risk of bias was assessed as high for two of the studies and low for one.
The direction of the effect was positive. The effect of a Mediterranean-style
diet on age-related cognitive decline was statistically significant in two out of
three studies.
Conclusion: Mediterranean-style diets may have a delaying effect on age-related cognitive
decline, but the reliability of the evidence according to GRADE in the
included studies is low (++). Further research is required in this area to
determine the effect of a Mediterranean-style diet on cognition. This in the
form of RCT studies with a duration of study of at least three years that
measures cognition using composites. Additionally, examining a wider
population which includes individuals without modifiable risk factors and of
normal weight would be of interest.
Collections
View/ Open
Date
2025-03-26Author
Estving, Emma
Loy, Vanessa
Keywords
Medelhavskost
MIND
demens
kognitiv nedsättning
kognition
RCT
global kognition
systematisk litteraturöversikt
Language
swe