Kost och barnhälsa i Peru
Nutrition and child health in Peru
Abstract
Bakgrund: Undernäring hos barn är ett stort problem i utvecklingsländer såsom Peru och kostrådgivning ett av de betydelsefulla verktygen för att möta dessa utmaningar.
Syfte: Syftet med den här studien var att belysa hur mödrar, volontärer och professionella i Peru kommunicerar om barns kosthållning för god hälsa.
Metod: Studien har en kvalitativ ansats och är baserad på intervjuer och observationer med mödrar, volontärer och professionella. Resultatet har blivit analyserat genom kvalitativ innehållsanalys.
Resultat: I resultatet framkom fyra huvudteman: Att möta okunskap, Att utgå från att kunskap inverkar, Att främja gruppmöten, Att möta barriärer för kunskapsöverföring. Varje huvudtema hade två till tre underteman.
Slutsats: Undernäring är ett globalt problem och barn är ofta speciellt drabbade. Peru är ett av de länder som har hög förekomst av barn med järnbrist, vilket kan skada hjärnans utveckling. Kostrådgivning är en intervention för att möta dessa utmaningar. Formen på denna rådgivning är viktig för resultatet av interventionen. Gruppmöten där mödrar blir delaktiga i processen har visat ge bättre resultat än bara pekpinnar. Ett interaktivt förhållningssätt med dialog är troligtvis framgångsrikt. Mödrarna i studien kände sig då stärkta och kunde lättare påverka sin situation.
Degree
Student essay
Other description
Nutrition and child health in Peru-interviews and observations with mothers, volunteers, and professionals.
Background: Malnutrition in children is a significant issue in developing countries such as Peru, and dietary guidance is one of the crucial tools to address these challenges.
Aim: The aim of the study was to illustrate how mothers, volunteers and professionals in Peru communicate about children`s nutrition for good health.
Method: The study has a qualitative approach and is based on interviews and observations of mothers, volunteers and professionals. The result of the study has been analyzed through qualitative content analysis.
Results: Four main themes emerged in the results: To face ignorance. To assume that knowledge affects. To promote group meetings. To face barriers to knowledge transfer. The themes consisted of two to three subthemes.
Conclusion: Malnutrition is a global issue, and children are often particularly affected. Peru is one of the countries with a high prevalence of children with iron deficiency, which can harm brain development. Dietary guidance is an intervention to address these challenges. The format of this guidance is crucial for the intervention´s outcomes. Group meetings where mothers are actively involved in the process have shown to yield better results than mere directives. An interactive approach with dialogue is likely to be successful. The mothers in the study felt empowered and could more effectively influence their situation.
View/ Open
Date
2025-02-10Author
Ivarsson, Ingrid
Keywords
Barnhälsa
global hälsa
kost
utbildning
Language
swe