AVANCERAD HUDVÅRD – EN BARNLEK? En diskursanalys av hur barn skrivs fram och konstrueras i svensk nyhetsrapportering om avancerad hudvård
Abstract
Syfte:
Med utgångspunkt i svensk nyhetsdebatt om barn och avancerad hudvård, syftar föreliggande uppsats till att synliggöra och analysera hur barn (0–18 år) konstrueras diskursivt samt att undersöka vem som tilldelas talutrymme i dessa diskussioner.
Teori:
Utifrån ett diskursteoretiskt ramverk inspirerat av Foucault, bygger analysen på utgångspunkten om språk som centralt och bärare av diskursiva föreställningar om hur något eller någon antas eller bör vara. Det kombineras med barndomssociologiska teorier om barnsyn och att den rådande synen på barn är kontextuellt, kulturellt och historiskt betingad.
Metod:
Det empiriska materialet, bestående av 19 nyhetsartiklar från de svenska tidningarna Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet Junior och Kamratposten, har analyserats genom en kritisk innehållsanalys med en diskursanalytisk ansats inspirerad av Foucault för att synliggöra diskursiva konstruktioner, diskurser samt de positioner och handlande som barn tillskrivs.
Resultat:
Av resultatet framgår att barn konstrueras på tre olika sätt och att de olika konstruktionerna (o)möjliggör olika typer av handlande. Barn konstrueras genom språkliga markörer i artiklarna som konsumenter, som sårbara och som kompetenta. Därtill visar resultatet att det främst är vuxna som ges talutrymme i nyhetsrapporteringen om barn och avancerad hudvård. Åldersmaktordningar synliggörs i och med att äldre individer positionerar yngre individer genom att tillskriva dessa egenskaper och handlingsutrymme kopplat till föreställningar om ålder. Det positionerar barn som underlägsna vuxna då det främst är de vuxna som tillskrivs makt att diktera diskursen.
Degree
Student essay
Collections
Date
2024-10-16Author
Sunesson, Johanna
Keywords
Barn, konstruktion av barn, avancerad hudvård, diskurs, moralpanik
Language
swe