Skolfrukostens betydelse för elever, skolan och samhället
En undersökning om arbetet med gratis skolfrukost
Abstract
Denna studie handlar om skolfrukost och dess betydelse för elever och skolmiljö. Syftet med
studien är att undersöka skolor som serverar frukost, olika aktörer som arbetar med detta och
ta del av deras erfarenheter kring fenomenet. Studiens frågeställningar är
hur skolpersonalen uppfattar att skolfrukosten har påverkat elever och skolmiljö, vilken roll
kan skolfrukosten spela utifrån ett socioekonomiskt perspektiv och hur skolorna kan servera
skolfrukost med den ekonomi och resurser de har. Studien bygger på en flermetodsstudie med
en kombination av kvalitativ intervjustudie, kvantitativ enkätstudie samt observationer.
Webbenkäterna visar att majoriteten av skolorna inte serverar skolfrukost idag, men de ser ett
behov av att göra det. Skolpersonalen som intervjuats uppfattar att skolfrukost ger elever mer
ork och energi och leder till ökad koncentration och prestation i skolan. Skolfrukost kan även
stärka de sociala relationerna mellan elever och lärare och minskar skadegörelse och
godisköp. Studien indikerar även att skolfrukost är viktigt ur ett socioekonomiskt perspektiv
och att fler måltider i skolan behövs för att jämna ut olikheter mellan barn och deras
livssituation. Slutligen visar studien genom flera av skolornas egna erfarenheter och kreativa
lösningar att skolfrukost inte behöver vara kostsamt. En satsning på skolfrukost kan alltså ge
vinst tillbaka till samhället. Vår slutsats är att det finns tillräckligt med argument för att alla
elever bör erbjudas gratis frukost i skolan. En skolfrukostreform nu borde vara lika självklart
som en skollunchreform då.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp. Program Kostekonomi med inriktning mot ledarskap. Vt 2023. Handledare: Cecilia Magnusson Sporre. Examinator: Agneta Sjöberg
View/ Open
Date
2024-09-20Author
Ellegård, Emma
Källs, Hanna
Keywords
barn
koncentration
skolfrukost
skolmiljö
skolmåltid
skolnärvaro
Language
swe