“Men jag tycker inte om ... potatisar och inte morötter heller. Kan vi inte sätta köttbullar istället?”
Mat i två barnboksserier
Abstract
Syfte: Syftet med denna uppsats var att analysera förekomsten av och i vilket sammanhang
som mat och dryck framställs i barnboksserierna Alfons Åberg och Pettson och Findus
för barn mellan noll och sex år.
Metod: Uppsatsen är en dokumentanalys av samtliga bilderböcker i bokserierna Alfons Åberg
(n=26) och Pettson och Findus (n=12). Relativa frekvenser beräknades för att redovisa
förekomsten av olika livsmedel. Värden och sammanhang som relaterade till
livsmedlen analyserades med hjälp av en kvalitativ innehållsanalys.
Resultat: Den mest förekommande livsmedelskategorin i båda bokserierna var “sockerrika
livsmedel och fika” som förekom i 27,8% av uppslagen i Alfons-böckerna och 47,6% i
Pettson-böckerna. Kategorin förekom i olika sammanhang i vardagen, till exempel
kvällsmat. Dessa typer av livsmedel associerades med en god smak, glädje och
välmående. Grönsaker, frukt och bär samt baljväxter förknippades med negativa värden
så som oätlighet och användes som dekoration i bakgrunder.
Slutsats: Sammantaget visade resultaten av denna studie att barnboksserierna Alfons Åberg och
Pettson och Findus presenterade sockerrika livsmedel som något positivt, medan
vegetabilier ofta associerades med negativa värden. Livsmedelskategorierna förekom i
olika sammanhang, därav bland annat vardag, fika, kalas och firande. För att undvika
felaktiga antaganden om kost uppmuntras föräldrar/vårdnadshavare att undervisa barn
om hälsofrämjande kostvanor och förmedla nyttiga matbudskap.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp. Program: Hälsopromotionsprogrammet. Huvudområde: Kostvetenskap. Termin: vt 2024. Handledare: Hillevi Prell. Examinator: Christina Berg
View/ Open
Date
2024-09-17Author
Kammouna Taha, Samaa Hanna
Keywords
Barn-och bilderböcker
dokumentanalys
förskolebarn
livsmedel
matbudskap
Language
swe