Show simple item record

dc.contributor.authorLiljekvist, Linnéa
dc.contributor.authorLindgren, Philip
dc.date.accessioned2024-09-12T09:32:02Z
dc.date.available2024-09-12T09:32:02Z
dc.date.issued2024-09-12
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2077/83410
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp. Program: Hälsopromotionsprogrammet. Huvudområde: Kostvetenskap. Termin: vt 2024. Handledare: Patrik Hansson. Examinator: Daniel Arvidssonsv
dc.description.abstractSyfte: Studiens syfte är att undersöka individers upplevelser kring intermittent fasta (IF), hur deras kostintag ser ut och därefter se om de uppnår rekommendationerna enligt de Nordiska näringsrekommendationerna 2023. Metod: En semistrukturerad enkätundersökning skickades ut i olika Facebookgrupper och forum. En 24-timmars intervju utfördes vars information lades ut i samband med enkäten för insamling av kvantitativ data. Åtta individer deltog i intervjuerna. Deduktiv ansats användes i studien som utgick från Self-Determination Theory (SDT). Resultat: Utifrån Self-Determination Theory belystes olika upplevelser av deltagarna som ökad känsla av kontroll över sina matvanor och en förbättrad hälsomedvetenhet genom att följa intermittent fasta. Upplevelsen av samhörighet var mindre framträdande. Resultaten från studien indikerar att deltagarna hade svårt att uppnå näringsrekommendationerna för makronutrienterna samt järn och kostfiber. I enkätinsamlingen var det 41 respondenter och alla intervjudeltagare har besvarat den. Slutsats: För framtida forskning rekommenderas en fortsatt utforskning av intermittent fastas långsiktiga effekter på både näringsstatus och psykologiskt välbefinnande för en mer individanpassad livsstilsförändring.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectIntermittent fastasv
dc.subjectkosthållningsv
dc.subjectmåltidsordningsv
dc.subjectnäringslärasv
dc.subjectSelf-Determination Theorysv
dc.titleVarför intermittent fasta? - En undersökning om individers upplevelser av intermittent fasta och kostintagsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record