Måltidskvalitet och livsmedelsinflation. Hur måltidskvaliteten i grundskolan har påverkats till följd av ökade livsmedelspriser
Abstract
Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur måltidskvaliteten i grundskolor har
påverkats till följd av de anpassningar som gjorts i samband med de ökade
livsmedelspriserna. För att besvara syftet så behöver begreppet måltidkvalitet
undersökas och definieras.
Metod: Metoden består av en semistrukturerad kvalitativ intervjustudie. Urvalet
utgörs av kostchefer som avsiktligt valts ut med en geografisk spridning och
en variation på kommunernas storlek. Intervjuerna utfördes digitalt och
analyserades genom en kvalitativ innehållsanalys.
Resultat: Resultatet visar att god måltidskvalitet är ett komplext och omfattande
begrepp som bör betraktas ur ett helhetsperspektiv. De anpassningarna som
gjorts till följd av de ökade livsmedelspriserna, har till viss del påverkat
kvaliteten på måltiden. Vissa av anpassningarna har haft negativa effekter på
måltidskvaliteten, medan andra har resulterat i bibehållen, eller till och med
förbättrad måltidskvalitet. Däremot kan inga definitiva slutsatser dras om
näringskvaliteten har påverkats eftersom detta ännu inte har analyserats fullt
ut i verksamheterna.
Slutsats: Det kunde urskiljas ett flertal framgångsfaktorer och strukturella strategier för
bibehållen kvalitet. En slutsats är att skolmåltiden är ett lågprioriterat område
bland politiker. För att uppnå god måltidskvalitet i tuffa ekonomiska tider
krävs det kunskap och engagemang både från politiker och från alla som
arbetar med skolmåltiden.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp. Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap. Huvudområde: Kostvetenskap. Termin: VT 2024. Handledare: Karin Landström. Examinator: Cecilia Magnusson Sporre
View/ Open
Date
2024-09-12Author
Andersson, Nina
Braesch Andersen, Jenny
Lexén, Madelene
Keywords
Anpassningar
grundskola
livsmedelspriser
måltidskvalitet
Language
swe