Hantering av allergikost inom skolan ̶ Policys, rutiner och utmaningar
Abstract
Syfte: Syftet med denna uppsats är att undersöka allergihantering inom skolmåltiden genom
att studera kostpolicys och intervjua kostchefer i olika kommuner.
Metod: Fyra semistrukturerade intervjuer gjordes med kostchefer och måltidsplanerare
anställda i kommuner representerade från norra, mellersta, östra och södra Sverige.
Intervjuerna transkriberades, korrekturlästes och meningsbärande enheter kodades och
kategoriserades utifrån studiens frågeställningar. Vidare studerades kostpolicys från
respektive kommun.
Resultat: Resultatet av studien visar att det i de representerade kommunerna inte återfinns någon
standard för hur kostpolicys och rutiner ska tas fram. Det framkommer också att
författande av rutiner för allergikost är ett omfattande och ständigt pågående arbete och
att deltagarna eftersöker stöd i denna process.
Slutsats: Denna uppsats indikerar att det finns brister i kommunernas hantering av allergikost.
Det finns ett behov av förbättrad kommunikation som ser till att den information som
kommer ut inom ämnet livsmedelsallergier, kommer fram till de ansvariga som arbetar
med att ta fram rutiner. Utöver detta behövs tydliga riktlinjer om hur dessa rutiner
implementeras effektivt ute i skolorna.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp. Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap. Huvudområde: Kostvetenskap. Termin: vt 2024 Handledare: Hillevi Prell. Examinator: Mia Prim
View/ Open
Date
2024-09-12Author
Borland, Jessica
Keywords
Allergikost
Kostpolicy
Rutiner
Utmaningar
Language
swe