ARBETE OCH PENSIONERING - Uppfattningar bland medarbetare i Göteborgs stad 2024
Abstract
Bakgrund: Den här rapporten fokuserar på anställda 55 år och äldre i Göteborgs stad och deras upplevelse av arbete, hälsa och pensionering.
Syfte: Syftet med enkätundersökningen är att undersöka medarbetarnas uppfattningar om pension och vilka arbets- och verksamhetsrelaterade faktorer som påverkar deras pensionspreferenser. Målgruppen har varit anställda 55 år och äldre i Göteborgs stad. Den teoretiska utgångspunkten är kapabilitet, vilket belyser människors och organisationers möjligheter att omvandla existerande resurser för att nå uppsatta mål. I rapporten presenteras en teoretisk tankefigur som kan användas för att förstå samspelet mellan individuell och organisatorisk kapabilitet samt som ett praktiskt verktyg för att rikta insatser mot de grupper som har störst behov.
Metod: Urvalspopulationen bestod av samtliga tillfälligt- eller tillsvidareanställda i Göteborgs stad som i december 2023 var 55 år eller äldre (N=11 265). Av dessa valde 4020 (35,6 procent) att delta i undersök-ningen genom att besvara webbenkäten mellan februari och april 2024.
Resultat: Resultatet visade att önskan om att arbeta efter 65 år var större bland män än kvinnor, bland högutbildade och de med god hälsa. Pensionspreferenserna skiljer sig mellan olika verksamheter, där högre andel inom gymnasieskola, vuxenutbildning och Individ- och familjeomsorg (IFO) önskar arbeta efter 65. Inom förskola, funktionsstöd och äldreomsorg är andelen medarbetare som önskar gå i pension före 65 högre. Färre än tidigare (19% i jämförelse med 25–28%) hade tilltro till att de skulle kunna stanna i arbetet med tanke på sin hälsa. Den upplevda hälsan var dock generellt på samma nivå. Anställda värderar ökad flexibilitet och bättre ekonomisk kompensation för att förlänga sitt arbetsliv. En majoritet anser att de har tillgång till de resurser som krävs för att hantera arbetsbelastningen och även lönesättningen upplevs rättvis, men en stor andel upplever att lönen inte matchar ansträngningarna samt att ansvarstagande mellan kollegor är orättvis. De svarande upplever emellertid att Göteborgs stad har ett gott likabehandlingsklimat avseende ålder och positiv inställning till äldre anställda.
Slutsats och rekommendationer: Resultaten följde de mönster som identifierats under tidigare undersök-ningar. De rekommendationer vi vill ge är därför snarlika de som adresserats tidigare:
▪
Stärk arbetsanpassningar och säkerställ rättvisa i individuella överenskommelser.
▪
Prioritera kompetensutveckling och effektiv användning av medarbetares kompetens.
▪
Se över anställdas ekonomiska situation och främja löneutveckling i alla åldrar.
▪
Förbättra arbetets värde och meningsfullhet för ökad attraktivitet.
▪
Se över ansvarsfördelning, relationer och teamutveckling i alla verksamheter.
▪
Prioritera uppmärksamhet på arbetskravens påverkan på hälsan och anställdas tilltro till att kunna stanna i arbetet.
▪
Inled tidiga pensionssamtal och öka medvetenheten om fördelarna med ett längre arbetsliv.
Publisher
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Collections
View/ Open
Date
2024Author
Jonsson, Robin
Hasselgren Bune, Caroline
Dellve, Lotta
Naseer, Mahwish
Publication type
report
ISBN
978-91-87876-67-7
Series/Report no.
Gothenburg Studies in Work Science / Nr 26
Language
swe