Jag väljer vad jag vill äta! En forskningsöversikt om ungdomars matkultur i hemmet och skolan
Abstract
Med växande kulturell mångfald i Sverige ökar behovet av förståelse och integration av olika
matkulturer i skolmiljöer. Denna forskningsöversikt syftar till att belysa vilka faktorer som
påverkar ungdomars matkultur i hemmet och i skolan, samt hur hem- och
konsumentkunskapslärare förhåller sig till matkulturen under lektionerna. Begreppet
matkultur definieras och kopplingar till teman mat- och identitet och religion- och traditioner
lyfts i denna forskningsöversikt. Metoden som använts är en systematisk forskningsöversikt
där vetenskapliga artiklar relaterade till ungdomars matkultur har analyserats. Den empiri som
de utvalda artiklarna har använt sig av kommer från flera olika länder. Resultaten visar att
ungdomars matval påverkas av olika faktorer som hemmets och skolans olika värderingar,
social identitet och tillhörighet. Inom hem- och konsumentkunskap är det lärarna som
bestämmer vad som lagas på lektionerna och som skapar en viss typ av matkultur i
klassrummet. Slutsatsen i forskningsöversikten visar att familj, traditioner, samhällsnormer
och personliga val påverkar ungdomars matkultur. Slutligen betonas behovet av
vidareutbildning för lärare inom hem- och konsumentkunskap om matkultur för att effektivt
kunna stödja elevers mångkulturella bakgrund, främja kulturell förståelse och acceptans i en
alltmer mångkulturell skolmiljö. Genom forskningsöversikten vill arbetet belysa lärarens roll i
att inkludera ungdomarnas matkultur och en förståelse för vad matkulturer betyder för
ungdomar.
Other description
Ämneslärarprogrammet med inriktning 7–9, Hem- och konsumentkunskap.
Kurs: L9HK2G, Uppsats/examensarbete: 15 hp.
Nivå: Grundnivå.
Termin/år: VT/2024.
Handledare: Jenny Rendahl.
Examinator: Marianne Pipping Ekström.
Collections
View/ Open
Date
2024Author
Kamal Mostafa, Hiba
Almelund, Joakim
Keywords
familj
gemenskap
hem- och konsumentkunskap
identitet
måltider
traditioner
Language
swe