Svenskt lantbruks bidrag till en ökad vegetabilisk livsmedelsproduktion för global matsäkerhet Vilka perspektiv har svenska lantbrukare?
Abstract
Denna undersöknings syfte grundas i att den globala problembeskrivningen för matsäkerhet,
där klimatförändringar, markexploatering och en växande population kan leda till att den
totala tillgången på mat blir mindre än behovet. Nödvändiga åtgärder enligt sammanfattad
forskning inom matsäkerhet samt IPCC är en sänkt proportion animalier, till förmån för en
ökad proportion vegetabilier i den globala livsmedelskonsumtionen. Denna undersökning
ämnar se på svenskt jordbruks förutsättningar för att bidra genom liknande åtgärder. Det görs
genom att semistrukturerat intervjua lantbrukare för att få deras perspektiv på förutsättningar
och hinder, och generell ställning till vegetabilisk livsmedelsproduktion, och hur den ses i
relation till den animaliska. I resultatet som presenteras i en tematisk analys, syns flera
teoretiskt möjliga förutsättningar, men också reella hinder, vilka främst tar form i
lantbrukarnas nuvarande situation. Materialet signalerar också att ämnet är kontroversiellt, och
att animalier indirekt kan prioriteras över vegetabilier på grund av en stark historisk ställning
och maktposition i branschen.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2024-02-23Author
Berndes, Ella
Series/Report no.
2024: 01
Language
swe