Effekt av blåbär på blodlipider En systematisk litteraturöversikt om effekt av blåbärsintag på blodlipider.
Can an intake of blueberries improve lipid profile?
Abstract
Syfte: Syftet är att sammanställa det aktuella forskningsunderlaget för att undersöka
om intag av blåbär förändrar lipidnivåer hos män och kvinnor ≥18 år jämfört
med att inte inta blåbär.
Metod: I denna systematiska översiktsartikel har en litteratursökning genomförts. För
att specificera undersökningsområdet har arbetet avgränsats till män och
kvinnor ≥18 år med interventionen intag av blåbär (osötade färska, frysta eller
frystorkade) tillsammans med normalkost som har jämförts mot inget
blåbärsintag (normalkost, placebodryck, -pulver eller -kapsel med pulver).
Utfallet som har undersökts var förändring av totalkolesterol (TC),
triglycerider (TG), low-density lipoprotein (LDL) och high-density lipoprotein
(HDL). Studiedesignen för inkluderade studier var RCT, minst singelblindad
med en interventionslängd på ≥1 vecka. Identifierade unika artiklar lästes i
fulltext och inkluderades utifrån inklusions- och exklusionskriterier. Därefter
genomfördes en granskning av studiekvalitet med hjälp av granskningsmallen
”Bedömning av randomiserad studie (effekt av att tilldelas en intervention)” av
Statens Beredning för medicinsk och social Utvärdering (SBU), samt
granskning av evidens med hjälp av mallen ”Underlag för sammanvägd
bedömning av resultatens tillförlitlighet enligt GRADE”. Därtill gjordes en
resultatextraktion för att sammanställa data och sammanfatta det aktuella
forskningsläget.
Resultat: Resultaten visade ingen effekt av intag av blåbär på utfallsmåtten TC, TG,
LDL och HDL med låg tillförlitlighet (++). Resultaten saknar statistisk
signifikans förutom i en artikel där resultatet visade en sänkande effekt på TC
och LDL med statistisk signifikans.
Slutsats: Ett intag av blåbär har ingen effekt på lipiderna TC, TG, LDL och HDL, vilket
har låg vetenskaplig tillförlitlighet (++). En artikel visade statistisk signifikans
för en sänkning av TC och LDL, övriga resultat saknade statistisk signifikans.
Detta innebär att det i dagsläget inte finns tillräckligt vetenskapligt underlag
för att rekommendera ett ökat intag av blåbär för förbättring av lipider. Vidare
forskning krävs med fler studier och längre interventionslängd för att kunna
dra en säker slutsats och se om blåbärsintag har effekt på lipider över tid.
Degree
Student essay
Other description
Aim: The aim is to compile the current research to examine whether blueberry
intake changes lipid levels in men and women ≥18 years old compared to no
blueberry intake.
Methods: In this systematic review, a literature search was conducted. To specify the
study area, included studies were limited to men and women ≥18 years with
an intervention of blueberries consumption (unsweetened fresh, frozen or
freeze-dried) with a normal diet compared with no blueberry intake (usual
diet, placebo-drink, -powder or capsule with powder). The outcome studied
was change in total cholesterol (TC), triglycerides (TG), low-density
lipoprotein (LDL) and high-density lipoprotein (HDL). The study design for
included studies was RCT, at least single-blinded with an intervention
duration of ≥1 week. Identified unique articles were read in full text and
included based on inclusion and exclusion criteria. Subsequently, a review of
study quality was conducted using the review template "Assessment of
randomized study (effect of being assigned an intervention)" by the Swedish
National Board for Medical and Social Evaluation (SBU), as well as a review
of evidence using the template "Basis for weighted assessment of the
reliability of results according to GRADE". In addition, results were
extracted to compile data and summarize the current state of research.
Results: The results show no effect of blueberry intake on the outcomes TC, TG, LDL
and HDL with low reliability (++). No results showed statistical significance
except for one article that showed a lipid lowering effect for TC and LDL
with statistical significance.
Conclusion: An intake of blueberries has no effect on the lipids TC, TG, LDL and HDL,
which has low scientific reliability (++). One article showed statistical
significance for a reduction in TC and LDL, the other results lacked
statistical significance. This means that there is currently not enough
scientific evidence to recommend an increased intake of blueberries to
improve lipids. Further research is required with more studies and longer
intervention duration to be able to draw a conclusion and see if blueberry
intake has an effect on lipids over time.
Collections
View/ Open
Date
2024-02-09Author
Welander, Vendela
Morell, Viktoria
Keywords
Lipids
LDL
HDL
total cholesterol
triglycerides
blueberries
anthocyanins
Lipider
totalkolesterol
triglycerider
blåbär
antocyanin
Language
swe