Hur påverkas lipidnivåerna av ägg vid diabetes typ 2, prediabetes och metabolt syndrom? En systematisk litteraturöversikt
How are lipid levels affected by eggs in type 2 diabetes, prediabetes and metabolic syndrome?
Abstract
Syfte:
Att en kost rik på mättat fett har en negativ inverkan på blodlipider har länge varit klarlagt. Däremot råder delade åsikter om effekterna av kolesterolintag på lipidnivåer hos personer med blodlipidrubbningar. Många kolesterolrika livsmedel innehåller också en stor andel mättat fett. Ägg- och kolesterolintag likställs ofta eftersom ägg är det mest kolesterolrika livsmedel som äts i större mängd. Ägg innehåller dock en liten andel mättat fett. Personer med diabetes typ 2 (T2D), prediabetes (PreD) och metabolt syndrom (MetS) är patientgrupper som behöver uppmärksamma sina lipidnivåer noggrant. Vi vill därför undersöka hur ett regelbundet intag av ägg påverkar HDL- och LDL-kolesterolnivåer hos vuxna med T2D, PreD och MetS.
Metod:
I denna systematiska översikt undersöktes randomiserade kontrollerade studier (RCT) som jämförde ett högt äggintag med ett lågt äggintag. Kriterierna för ett högt intag definierades som sju eller fler ägg i veckan och två eller färre ägg i veckan för ett lågt intag. En samtidig energirestriktion i interventionen och äggvita som kontroll användes som exklusionsskriterier. Litteratursökningen gjordes i databaserna PubMed och Scopus. Inkluderade studier bedömdes för risk för bias enligt SBU:s mall "Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention)" och resultatens tillförlitlighet graderades enligt GRADE.
Resultat:
Vid litteratursökningen identifierades 60 unika artiklar varav fem lästes i sin helhet. En artikel exkluderades efter fulltextläsningen då den inte uppnådde inklusions- och exklusionskriterier. Efter bedömning av risk för bias exkluderades ytterligare en studie som bedömdes ha hög risk. Slutligen inkluderades tre artiklar som alla bedömdes ha måttlig risk för bias. Samtliga studier visar att äggintag inte ger någon effekt på HDL. En av studierna visar en statistisk signifikant sänkning av LDL. I de två övriga studierna gav äggintag ingen statistisk signifikant påverkan av LDL.
Slutsats:
Denna systematiska översikt visar att ett regelbundet äggintag i upp till tre månader inte ger en negativ effekt på HDL för personer med T2D, PreD och MetS. Resultatet för effektmåttet HDL bedöms ha hög tillförlitlighet (++++). Vidare forskning krävs angående långtidseffekterna av äggintag och HDL. Det förblir oklart hur LDL-nivåer hos personer med T2D, PreD och MetS påverkas av ett regelbundet äggintag, men våra resultat verkar tyda på att det inte ger en negativ effekt. Då resultaten i studierna inte är samstämmiga krävs ytterligare forskning för att fastställa effekten av äggintag på LDL. Resultatet för effektmåttet LDL har låg tillförlitlighet (++).
Degree
Student essay
Other description
Aim:
The fact that a diet rich in saturated fats has a negative effect on blood lipids has long been established. However, there are conflicting opinions regarding the effects of cholesterol intake on lipid levels in individuals with blood lipid abnormalities. Many foods rich in cholesterol also contain high amounts of saturated fats. Egg intake and cholesterol intake are often equated due to eggs being the most cholesterol-rich food that is consumed in larger quantities. However, eggs contain quite a small amount of saturated fats. Individuals with diabetes type 2 (T2D), prediabetes (PreD) and metabolic syndrome (MetS) are patient groups that need to pay close attention to their lipid levels. We therefore want to investigate the effect of a regular egg intake on HDL and LDL cholesterol levels in adults with T2D, PreD and MetS.
Methods:
This systematic review examined randomised controlled trials (RCT) that compared a high egg intake with a low egg intake. The criteria for high intake were defined as seven eggs or more a week, and low intake were defined as two eggs or less a week. A parallel energy restriction in the intervention and egg white as a control were used as exclusion criteria. The literature search was carried out in the databases PubMed and Scopus. Included studies were assessed for risk of bias according to SBU's template " Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention)" and the reliability of the results was graded according to GRADE.
Results:
The literature search identified 60 unique articles, five of which were read in full. One article was excluded after the full-text review as it did not meet the inclusion and exclusion criteria. After assessment of the risk of bias, another study was excluded due to high risk. Ultimately, three articles were included, all assessed to a moderate risk of bias. All included studies show that egg intake has no effect on HDL. One of the studies shows a statistically significant reduction in LDL. In the other two studies, egg intake did not produce a significant reduction in LDL.
Conclusion:
This systematic review shows that regular egg intake for up to three months does not have a negative effect on HDL in people with T2D, PreD and MetS. The result for the outcome of interest HDL were assessed to have high reliability (++++). Further research is required regarding the long-term effects of egg intake and HDL. It remains unclear how LDL levels in individuals with T2D, PreD and MetS are affected by regular egg intake, but our results seem to suggest that it does not have a negative effect. Since study results are inconclusive, further research is required to ensure the effect of egg intake on LDL. The result for the outcome of interest LDL has low reliability (++).
Collections
View/ Open
Date
2024-02-09Author
Henriksson, Alma
Woivalin, Ellen
Keywords
Egg
cholesterol
LDL
HDL
type 2 diabetes
prediabetes
metabolic syndrome
Ägg
kolesterol
diabetes typ 2
metabolt syndrom
Language
swe