Effekter av blåbärskonsumtion på normala blodglukos- och blodtrycksnivåer hos vuxna, En systematisk översiktsartikel
Effects of blueberry consumption on normal blood glucose and blood pressure levels in adults
Abstract
Syfte:
Syftet var att granska det vetenskapliga underlaget och analysera om det fanns effekter av blåbärsintag på plasmaglukos (P-glukos), systoliskt blodtryck (SBP) och diastoliskt blodtryck (DBP) hos vuxna med normala nivåer av P-glukos, SBP och DBP.
Metod:
En systematisk litteratursökning gjordes i databaserna PubMed och Scopus där randomiserade kontrollerade studier eftersöktes. Inkluderad population var individer med normala P-glukosnivåer och blodtrycksnivåer samt utan funktionsnedsättning eller diagnostiserad sjukdom. Interventionen var färska, alternativt frysta blåbär eller frystorkat blåbärspulver. Utfallsmåtten var P-glukos, SBP och DBP. Studier exkluderades om deltagarna hade diabetes typ 1 eller 2. Vidare uteslöts studier om blåbär blandades med andra livsmedel eller om studierna gjorts på djur. De utvalda artiklarna granskades med en granskningsmall, framtagen av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), för att bedöma risk för bias. Tillförlitligheten bedömdes enligt Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluations (GRADE) för utfallsmåtten P-glukos, SBP och DBP. Durationen på interventionerna fick inte understiga en vecka.
Resultat:
Risken för bias bedömdes som måttlig för de inkluderade studierna. Resultatet visade samstämmigt att ett intag av färska blåbär eller frystorkat blåbärspulver inte har signifikant effekt på P-glukos eller SBP och DBP hos vuxna med normala nivåer av P-glukos, SBP och DBP.
Slutsats:
Det finns låg tillförlitlighet [++] till att intag av blåbär inte har effekt på P-glukos eller SBP och DBP hos vuxna med normala nivåer av P-glukos, SBP och DBP.
Degree
Student essay
Other description
Aim:
The purpose of this systematic review was to investigate the scientific evidence and analyse whether a blueberry intake had effect on plasma glucose (P-glucose), systolic blood pressure (SBP) and diastolic blood pressure (DBP) in adults with normal level range in P-glucose, SBP and DBP.
Methods:
A systematic literature search was carried out in the databases PubMed and Scopus, where randomized controlled trials were detected. The population included were individuals with normal level range in P-glucose and blood pressure and without any disability or diagnosed disease. The intervention included fresh or frozen blueberries or freeze-dried blueberry powder. The outcomes were P-glucose, SBP and DBP. Studies were excluded if the participants had diabetes type 1 or 2. Furthermore, studies were excluded if blueberries were combined with other food or if the studies were animal based. The included articles were audited using a quality template, developed by the Swedish National Committee for Medical and Social Evaluation (SBU), to assess risk of bias. Reliability was evaluated according to Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluation (GRADE) for the outcome measures P-glucose, SBP and DBP. The duration of the interventions was minimum of one week.
Results:
Risk of bias was evaluated as moderate for the included studies. The results showed that an intake of fresh blueberries or freeze-dried blueberry powder does not have a significant effect on P-glucose or SBP and DBP in adults with normal level range in P-glucose, SBP and DBP.
Conclusion:
There is low scientific evidence [++] that blueberry intake has null effect on P-glucose or SBP and DBP in adults with normal level range in P-glucose, SBP and DBP.
Collections
View/ Open
Date
2024-02-09Author
Liewendahl, Gabriella
Tunic, Irena
Keywords
Blueberry
blueberries
bilberry
bilberries
whortleberrys
whortleberries
vaccinium myrtillus
vaccinium corymbosum
anthocyaninrich blueberry
blood glucose
glycemic control
plasma glucose
healthy adults
insulin
cholesterol
blood pressure
Language
swe