Kan intag av brunalger sänka LDL-kolesterolet? En systematisk översiktsartikel om brunalgers effekt på LDL-kolesterol hos vuxna med dyslipidemi
Can consuming brown algae lower LDL cholesterol?
Abstract
Syfte:
Syftet med den systematiska översiktsartikeln var att undersöka det vetenskapliga underlaget kring huruvida ett intag av brunalger kan påverka LDL-kolesterol hos vuxna med dyslipidemi
Metod:
Litteraturinsamlingen gjordes genom sökningar i databaserna Scopus och PubMed fram till den 23 januari 2023. Sökningarna gjordes i block om tre där sökblock ett riktade sig mot alger, sökblock två mot dyslipidemi och sökblock tre mot RCT. Inkluderade sökord var bland andra ”seaweed”, ”dyslipidemi” och ”RCT” Endast RCT med interventioner på minst åtta veckor inkluderades. Deltagare skulle vara≥ 18 år och ha ett genomsnittligt totalkolesterol≥ 5 mmol/L till följd av livsstil. Interventionen skulle bestå av endast brunalger i någon form som inte fick var berikade med andra näringsämnen. Kontrollgruppen skulle få placebo alternativt inget intag av brunalger. Artiklar inkluderades endast om de var skrivna på engelska eller svenska samt hade ett deltagarantal> 30. Artiklar exkluderades om interventionen bestod av algolja eller om deltagare hade medfödda sjukdomar som påverkade metabolismen. Studier som kunde inkluderas utifrån satta kriterier kvalitetsgranskades enligt SBUs mall ”Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention (ITT))” och slutligen bedömdes tillförlitligheten av det sammanvägda resultatet enligt GRADE för utfallsmåttet LDL-kolesterol.
Resultat:
Utifrån sökningarna identifierades 209 unika artiklar. Åtta artiklar läste sedan i fulltext och slutligen inkluderades fem till den systematiska översiktsartikeln. Det resulterade i totalt 341 deltagare. Fyra inkluderade artiklar bedömdes ha måttlig risk för bias medan en bedömdes ha hög risk för bias. Tre interventioner visade en signifikant sänkning i LDL-kolesterol.
Slutsats:
Ett intag av brunalger kan eventuellt sänka LDL-kolesterol hos vuxna med dyslipidemi. Tillförlitligheten för det sammanvägda resultatet bedömdes vara måttlig (+++)
Degree
Student essay
Other description
Aim:
The aim of the systematic review was to investigate the scientific evidence about whether an intake of brown algae affects LDL-cholesterol in dyslipidemic adults.
Methods:
The literature was collected through searches in the databases Scopus and PubMed until January 23, 2023. The searches were done in blocks of three targeting algae, dyslipidemia and RCT. Included keywords were, among others, ”seaweed” ”dyslipidemia” and ”RCT”. To be included, the study had to be a RCT with an intervention of at least eight weeks. Participants had to be≥ 18 years of age and have a mean total cholesterol≥ 5 mmol/L as a result of lifestyle. The intervention would consist of only brown algae in some form that was not enriched with other nutrients. The control group would receive a placebo or no intake of brown algae. Articles were only included if they were written in English or Swedish and had a number of participants> 30. Articles were excluded if the intervention consisted of algae oil or if participants had congenital diseases that affected metabolism. The included studies were quality reviewed according to SBU's template "Assessment of randomized studies (effect of being assigned to an intervention (ITT))" and the reliability of the combined result was assessed according to GRADE for the outcome measure LDL-cholesterol.
Results:
Based on the literature search, 209 unique articles were identified. Eight articles were read in full text, five were included in the systematic review. This resulted in a total of 341 participants. Four included articles were assessed to have a moderate risk of bias, while one was assessed to have a high risk of bias. Three interventions showed a significant reduction in LDL cholesterol.
Conclusion:
An intake of brown algae may possibly lower LDL cholesterol in dyslipidemic adults. The quality of evidence from the combined result was assessed to be moderate (+++)
Collections
View/ Open
Date
2024-02-09Author
Gröning, Julia
Lindh, Jessica
Keywords
Brown algae
seaweed
seaweed
macro algae
dyslipidemia
LDL cholesterol
Brunalger
tång
makroalger
dyslipidemi
LDL-kolesterol
Language
swe