Har ett intag av krillolja någon effekt på inflammation? En systematisk översiktsartikel om effekten av krillolja på inflammation hos vuxna personer utan signifikant inflammation
Does an intake of krill oil have any effect on inflammation?
Abstract
Syfte:
Syftet med denna systematiska litteraturöversikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget för att ett tillskott av krillolja har en effekt på inflammation hos vuxna personer.
Metod:
Litteratursökningen genomfördes i databaserna Scopus och PubMed. Artiklar som inkluderades var randomiserade kontrollerade humanstudier (RCT) utförda på vuxna individer. Interventionsgruppen intog ett tillskott av krillolja och kontrollgruppen ett tillskott av vegetabilisk olja. Utfallsmåttet var C-reaktivt protein (CRP). Studier med färre än 20 deltagare eller individer med allvarliga eller livshotande sjukdomar exkluderades. Artiklar som inte var skrivna på svenska eller engelska uteslöts också. De artiklar som nådde upp till de förbestämda kriterierna kvalitetsgranskades med hjälp av mallen ”Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention (ITT))” framtagen av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU). Därefter bedömdes tillförlitligheten till studiernas resultat enligt Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluations (GRADE).
Resultat:
Totalt resulterade litteratursökningen i 52 sökträffar, varav tio artiklar var relevanta för frågeställningen och lästes i fulltext. Av dessa mötte fyra studier inklusionskriterierna för denna systematiska översiktsartikel. Antalet deltagare som ingick i studierna var sammanlagt 411 individer. Samtliga studier visade på att ett intag av krillolja inte har någon signifikant effekt på inflammation hos vuxna personer utan signifikant inflammation.
Slutsats:
Evidensen för att krillolja inte har någon signifikant effekt på inflammation hos vuxna personer utan signifikant inflammation bedöms ha en hög tillförlitlighet (++++).
Degree
Student essay
Other description
Aim:
The aim of this systematic review was to examine the scientific evidence whether a supplement of krill oil may have an effect on inflammation in adults.
Methods:
The literature search was performed in the databases Scopus and PubMed. Articles included were randomized controlled human studies (RCT) implemented in adults. The intervention group were taking a supplement of krill oil and the control group a supplement of vegetable oil. The outcome measurement was C-reactive protein (CRP). Studies with less than 20 participants or individuals with severe or life-threatening diseases were excluded. Articles not written in Swedish or English were also left out. The articles that reached the predetermined criterias were quality reviewed using the template “Assessment of randomized studies (effect of being assigned an intervention (ITT)) developed by the Swedish National Committee for Medical and Social Evaluation (SBU). The reliability of the studies results was then assessed according to Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluations (GRADE).
Results:
In total, the literature search resulted in 52 hits, of which ten articles were relevant to the question and were read in full text. Of these, four studies met the inclusion criterias for this systematic review. The number of participants included in the studies was a total of 411 individuals. All studies showed that an intake of krill oil has no significant effect on inflammation in adults with no significant inflammation.
Conclusion:
The evidence for krill oil having no significant effect on inflammation in adults with no significant inflammation is assessed to have a high reliability (++++).
Collections
View/ Open
Date
2024-02-09Author
Palsdottir Stenberg, Elin
Garrett, Emily
Keywords
Krillolja
krill
inflammation
CRP
C-reaktivt protein
Krill oil
C-reactive protein
Language
swe