Kan havregrynsgröt till frukost påverka aptiten hos vuxna? En systematisk litteraturöversikt
Does oatmeal for breakfast affect appetite in adults?
Abstract
Syfte: Syftet med den här systematiska litteraturöversikten är att undersöka det
befintliga vetenskapliga underlaget gällande om havregrynsgröt till frukost
påverkar aptiten inför nästkommande måltid hos vuxna.
Metod: I den här systematiska litteraturöversikten har en litteratursökning genomförts i
två olika databaser, Scopus och PubMed. Datum för litteratursökningen var
2023-01-25. PICOTSS formulerades för att systematiskt inkludera relevanta
artiklar. Sökorden som användes var: ”porridge”, ”oatmeal”, ”appetite”,
”satiety”, ”hunger”, ”RCT”, ”random”, ”meal” och ”postprandial”. Deltagarna
i studierna skulle vara vuxna (över 18 år) och få havregrynsgröt till frukost
som intervention och en frukost utan havregrynsgröt som kontroll. Deltagarna
i studierna skulle ha genomfört en subjektiv aptitbedömning där utfallsmåtten
fullness (mättnad) och hunger (hunger) mättes med visuell analog skala
(VAS). Studiedesignen skulle vara randomiserade kontrollerade studier (RCT)
och postprandiella studier/måltidsstudier. Kvalitetsgranskningen av de
inkluderade studierna gjordes enligt SBU:s mall “Bedömning av
randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention (ITT))”. De
inkluderade studierna evidensgraderades enligt Grading of Recommendations,
Assessment, Development and Evaluations (GRADE), utifrån mallen
“Underlag för sammanvägd bedömning av resultatens tillförlitlighet enligt
GRADE”.
Resultat: Litteratursökningen resulterade i 73 unika artiklar. Totalt exkluderades 65 av
73 artiklar efter läsning av titel och abstract då de inte uppfyllde kriterierna.
Åtta artiklar lästes i fulltext varav tre inkluderades i den här systematiska
litteraturöversikten. Samtliga tre artiklar bedöms ha måttlig risk för bias.
Resultaten visar en effekt som går åt samma håll, att havregrynsgröt minskar
aptit och ökar mättnad jämfört med annan frukost. Resultatets tillförlitlighet
bedöms som måttlig (+++).
Slutsats: Enligt GRADE finns det en måttlig tillförlitlighet (+++) för att havregrynsgröt
har en effekt på aptit hos vuxna genom att minska aptit och öka mättnad
jämfört med annan frukost.
Degree
Student essay
Other description
Aim: The purpose of this systematic literature review is to examine the existing
scientific evidence regarding whether oatmeal for breakfast affects appetite
before the next meal in adults.
Methods: In this systematic literature review, a literature search has been carried out in
two different databases, Scopus, and PubMed. The date of the search was
2023-01-25. PICOTSS was formulated to systematically include relevant
articles. The keywords used were: “porridge”, “oatmeal”, “appetite”,
“satiety”, “hunger”, “RCT”, “random”, “meal” and “postprandial”. The
participants in the studies needed to be adults (over 18 years) and receive
oatmeal for breakfast as an intervention and a breakfast without oatmeal as a
control. The participants in the studies would have completed a subjective
appetite assessment where the outcome fullness and hunger were measured
with the visual analogue scale (VAS). The study design would be
randomized controlled trials (RCT) and postprandial studies/meal studies.
Assessment of risk of bias of included studies was done according to the
SBU template “Assessment of randomized studies (effect of being assigned
to an intervention (ITT))”. The included studies were graded for evidence
according to Grading of Recommendations, Assessment, Development and
Evaluations (GRADE), based on the template “Basis for balanced assessment
of the reliability of the results according to GRADE”.
Results: The literature search resulted in 73 unique articles. A total of 65 out of 73
articles were excluded after reading the title and abstract as they did not meet
the criteria. Eight articles were read in full text, of which three were included
in this systematic literature review. All three articles are judged to have a
moderate risk of bias. The result shows an effect that goes in the same
direction, that oatmeal reduces appetite and increases satiety compared to
other breakfasts. The certainty of the results is assessed as moderate (+++).
Conclusion: According to GRADE, there is moderate certainty (+++) that oatmeal
influences appetite in adults by reducing appetite and increasing satiety
compared to other breakfasts.
Collections
View/ Open
Date
2024-02-09Author
Söderström, Elsa
Milano, Sandra
Keywords
Appetite
breakfast
oatmeal
hunger
satiety
Aptit
frukost
havregrynsgröt
hunger
mättnad
Language
swe