Står du dig verkligen på havregrynsgröt? En systematisk översikt som undersöker energiintaget vid lunch efter havregrynsgröt till frukost
Does oatmeal really make you full? A systematic review article examining energy intake at lunch after oatmeal for breakfast
Abstract
Syfte:
Syftet med följande systematiska litteraturöversikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget av effekten på energiintaget vid lunch efter ett intag av havregrynsgröt till frukost jämfört med annan frukost.
Metod:
Litteratursökningen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus den 20 mars 2023. Sökningen utgick från tre block utifrån intervention, utfall och studiedesign. De inkluderade studierna skulle innefatta en population av individer ≥18 år, en intervention av frukost i form av havregrynsgröt samt en kontroll som bestod av övrig frukost. Utfallet skulle mätas i energiintag (kilokalorier) vid lunch 3–6 h efter konsumerad frukost. Studierna skulle vara randomiserade kontrollerade studier. Alla djurstudier samt studier på annat språk än svenska och engelska exkluderades. De slutgiltiga studierna som inkluderades kvalitetsgranskades utifrån mallarna Bedömning av randomiserade studier av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) samt Revised Cochrane risk of bias tool for randomized trials (RoB 2) - Additional considerations for crossover trials. En resultatextraktion genomfördes där studiernas resultat sammanfattades. Därefter bedömdes studiernas tillförlitlighet enligt GRADE.
Resultat:
Litteratursökningen resulterade i 356 unika artiklar. Av dem lästes 23 i fulltext varav 3 stycken inkluderades. Totalt 87 individer slutförde studierna. Två studiers resultat pekade åt olika riktningar, däremot var inget av resultaten statistiskt signifikanta. Den tredje studien visade att havregrynsgröt till frukost minskade energiintaget vid lunch (p = 0,012). Risken för bias bedömdes som måttlig för samtliga studier. Den sammanvägda bedömningen av resultatens tillförlitlighet bedömdes som låg enligt GRADE (++).
Slutsats:
Sammanfattningsvis visar resultaten att havregrynsgröt till frukost inte minskar energiintaget vid lunch jämfört med annan frukost. De få studier som inkluderades var emellertid av måttlig kvalitet vilket ger resultatet låg tillförlitlighet enligt GRADE (++) och bör tolkas därefter. Det krävs fler studier för att med säkerhet kunna säga vilken effekt havregrynsgröt till frukost har på energiintaget vid lunch.
Degree
Student essay
Other description
Aim:
The aim of this systematic literature review was to investigate the scientific basis of the effect on energy intake at lunch after an intake of oatmeal for breakfast compared to other breakfasts.
Methods:
The literature search was carried out in the databases PubMed and Scopus on March 20, 2023. The search was based on three blocks based on intervention, outcome and study design. The included studies would include a population of individuals ≥18 years of age, an intervention of breakfast in the form of oatmeal and a control that consisted of other breakfasts. The outcome would be measured in energy intake (kilocalories) at lunch 3-6 h after breakfast was consumed. The studies would be randomized controlled trials. All animal studies and studies in languages other than Swedish and English were excluded. The final included studies were quality reviewed based on the templates Bedömning av randomiserade studier by Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) and also Revised Cochrane risk of bias tool for randomized trials (RoB 2) - Additional considerations for crossover trials. A results extraction was carried out where the results of the studies were summarized. The reliability of the studies was then assessed according to GRADE.
Results:
The literature search resulted in 356 unique articles. Of them, 23 were read in full, of which 3 were included. A total of 87 individuals completed the studies. The results of two studies pointed in different directions, however, none of the results were statistically significant. The third study showed that oatmeal for breakfast reduced energy intake at lunch (p = 0.012). The risk of bias was assessed as moderate for all studies. The combined assessment of the reliability of the results was assessed as low according to GRADE (++).
Conclusion:
In summary, the results shows that oatmeal for breakfast does not reduce energy intake at lunch compared to other breakfasts. However, the few studies that were included were of moderate quality, which gives the result low reliability according to GRADE (++) and should be interpreted accordingly. Future trials are required to be able to say with certainty what effect oatmeal for breakfast has on energy intake at lunch.
Collections
View/ Open
Date
2024-02-09Author
Bohman, Sofia
Broman, Klara
Keywords
Oats
breakfast
energy intake
Havre
frukost
energiintag
Language
swe