FISK DIREKT FRÅN BÅTEN: En socialantropologisk studie om konsumtionen av färsk fisk och skaldjur på svenska västkusten.
Abstract
Hur vi väljer att konsumera säger något om oss människor, och konsumtion är en del av vår
personliga identitet. Samtidigt är de konsumtionsval som vi gör påverkade av omgivningen,
såsom påtryckningar av familj och samhället vi lever i. När konsumtionsval formas av sociala
relationer, intressen och hållbarhet blir konsumtionsval en reflektion av konsumenten och
förmedlar dennes identitet till omvärlden. Precis som vi formas av samhällets påtryckningar
om hur man konsumerar rätt. Studien utforskar konsumtionsvalet av färsk fisk och skaldjur
från småskaligt fiske, och argumenterar för hur detta kan vara identitetsskapande, en källa till
sociala relationer och en följd av nedärvda traditioner. Konsumtionsvalet av färsk fisk och
skaldjur anses också förmedla kulturarv och vara en bärare av västkustens fiskarsamhällen,
traditioner och kulturhistoria. Med stöd i tidigare forskning utforskas konsumtionsval som
identitetsskapande och konsumtionsplatsens estetiska och sociala värde. Studien är kvalitativ
och baserad på intervjuer och deltagande observation i ett fiskesamhälle på svenska
västkusten.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2023-09-27Author
Celin, Sandra
Keywords
Småskaligt fiske
konsumtionsval
identitet
hållbart konsumerande
kulturarv
Language
swe