Skatteväxling för en hållbar livsmedelskonsumtion och dess fördelningseffekter
Tax Shifting for Sustainable Food Consumption and Its Distributional Effects
Abstract
Svenskarnas nuvarande diet ger upphov till stora klimatavtryck och i en tid där världen ställer om till en hållbar framtid hade en mer växtbaserad kost varit önskvärd. Denna uppsats presenterar en skatteväxlingsmodell vars syfte är att främja mer klimatvänliga livsmedel och samtidigt är någorlunda inkomstneutral för statsbudgeten. Skatteväxlingsmodellen innehåller Pigouviansk skatt på nöt- och fläskkött, vilka ger upphov till stor miljöpåverkan, samt avskaffar momsen på frukt och grönsaker. Rapporten visar att en implementering av en sådan skatteväxlingsmodell resulterar i ett underskott på 190 miljoner kr för stadsbudgeten och att den genererar cirka 410 600 ton minskade CO2e utsläpp till följd av förändrad konsumtion. Förändrad konsumtion beräknas med hjälp av elasticiteter på nötkött, fläskkött samt frukt och grönsaker. Vidare analyserar rapporten vad en sådan skatteväxlingsmodell kan komma att få för fördelningseffekter på hushåll med olika inkomstnivåer. Resultaten visar, att vid enbart införande av Pigouviansk skatt på nöt- och fläskkött, verkar en sådan punktskatt något regressivt, medan vid eventuellt införande av hela skatteväxlingsmodellen, verkar den progressivt på hushållen. Som helhet får alla hushållsgrupper det bättre i monetära termer vid implementerandet av en sådan skatteväxlingsmodell. Rapporten diskuterar sedan eventuella svårigheter med allmänheten acceptans, svenskarnas inställning till punktskatt på kött samt nyttonivåer till följd av skatteväxlingsmodellen.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2023-07-03Author
Månsson, Edvin
Troëng, Ludwig
Series/Report no.
202307:037
Language
swe