Social hållbarhet på gården. Social hållbarhet på ekologiska och konventionella växtodlingsgårdar från lantbrukarens perspektiv
Abstract
Syftet med studien är att undersöka social hållbarhet på ekologiska och konventionella växtodlingsgårdar från lantbrukarens perspektiv. För att uppnå detta syfte har intervjuer med lantbrukare genomförts utifrån hållbarhetsverktyget RISE (Response Inducing Sustainability Evaluation). Verktyget användes för att mäta den sociala hållbarheten på tio ekologiska och konventionella växtodlingsgårdar. Dessutom har en fokusgrupp genomförts med fem av de lantbrukare som intervjuades, för att undersöka hur lantbrukarna uppfattar hållbarhetsverktyget RISE för kartläggning av social hållbarhet.
Studiens empiriska material analyseras utifrån studiens teoretiska ramverk och tidigare studier på området. Studiens centrala teoretiska begrepp består av hållbarhetsdiskursen, social hållbarhet samt teorin om lantbrukets hållbara sociala system. Även en kunskapsöversikt med tidigare studier presenteras, bestående av forskning angående social hållbarhet på ekologiska och konventionella gårdar, samt tidigare forskning om hållbarhetsverktyg.
Uppsatsens resultat visar att samtliga gårdar har värden som i RISE klassas som ’medel’ vad det gäller arbetstid, lön och inkomst, frihet och värderingar samt hälsa. Resultatet visar även att de ekologiska gårdarna generellt har sämre social hållbarhet än de konventionella gårdarna. Dessutom synliggörs lantbrukarnas kritik mot RISE, vilken berör att verktyget fokuserar för mycket på arbetstid och inkomst, att oregelbundenheten i yrket inte tas i beaktning, samt att involverandet av barn i arbetet på gården inte endast borde betraktas som något negativt. Slutligen visar resultatet att lantbrukarna uppfattar RISE som användbart för att reflektera kring frågor som berör social hållbarhet på gården, men att lantbrukarna anser att verktyget inte kan användas i beslutsfattande eller för att öka social hållbarhet på gården.
Degree
Student essay
Other description
The purpose of the study is to investigate social sustainability on organic and conventional crop farms from the farmer's perspective. To achieve this purpose, interviews with farmers have been conducted based on the farm level sustainability assessment tool RISE (Response Inducing Sustainability Evaluation). The tool was used to measure the social sustainability of ten organic and conventional crop farms. In addition, a focus group has been conducted with five of the farmers who were interviewed, to investigate how the farmers perceive the sustainability assessment tool RISE for mapping social sustainability at farm level.
The study's empirical material is analysed based on the study's theoretical framework and previous studies. The study's central theoretical concepts consist of the sustainability discourse, social sustainability, and a theory of the agricultural social system. An overview of previous studies is also presented, consisting of research regarding social sustainability on organic and conventional farms, as well as previous research on farm level sustainability assessment tools.
The results show that the average of all farms have a value that in RISE is classified as medium in terms of working hours, wage and income level, personal freedom and values, and health. The results also show that the organic farms generally are less social sustainable than the conventional farms. In addition, the farmers' criticism of RISE is presented, which concerns that the tool focuses on working hours and income level, that the irregularity of the profession is not considered, and that the involvement of children for farmwork should not exclusively be regarded as something negative. Finally, the results show that the farmers perceive RISE as useful for reflecting on issues concerning social sustainability at farm level. Yet the farmers believe that the sustainability assessment tool cannot be used in decision-making or to increase social sustainability at farm level.
View/ Open
Date
2023-06-28Author
Ryrvik, Linnéa
Keywords
”Social hållbarhet”, ”arbetsvillkor”, ”livskvalitet”, ”lantbruk”, ”hållbarhetsverktyg”, ”gårdsnivå”
”Social sustainability”, ”working conditions”, ”quality of life”, ”agriculture”, ”sustainability assessment tool”, ”farm level”
Series/Report no.
2023:11
Language
swe