Ungdomars föreställningar kring frukt och grönsaker, samt deras syn på ämnet hem- och konsumentkunskaps betydelse för frukt och grönsakskonsumtion
Abstract
Mat och näring är en viktig del av en bra hälsa, hälsosam mat bidrar till en god hälsa och välbefinnande. En hälsosam kost rik på frukt och grönsaker kan hjälpa till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. I ämnet hem- och konsumentkunskaps kursplan står det att undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla sin medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa, välbefinnande och gemensamma resurser. Studien syftar till att undersöka ungdomars föreställningar om att äta frukt och grönsaker, samt identifiera de faktorer som har betydelse för deras frukt- och grönsakskonsumtion. En kvalitativ metod användes för denna studie i form av semistrukturerade intervjuer med sex informanter. Vidare har en fokusgruppintervju genomförts för att få in ytterligare synpunkter kring ungdomars föreställningar kring att äta frukt och grönsaker. Resultatet visade att ungdomar har olika föreställningar kring att äta frukt och grönsaker. Gemensamt för de flesta informanterna är att frukt och grönsaker är hälsosamma och näringsrika. Frukt smakar godare än grönsaker enligt ungdomarna. De flesta informanter konsumerar sina frukter och grönsaker av bekvämliga skäl. Där de föredrar lätthanterliga livsmedel som är enkla att förbereda och äta. Informanterna beskrev även att deras konsumtion påverkas av flera saker, bland annat av vänner. Resultatet visade även att föräldrarna inte har så stor betydelse för barnens frukt och grönsakskonsumtion. Skollunchen kan påverka frukt och grönsaksintaget, samt ger möjlighet att kunna testa olika sorters frukter och grönsaker. Ett av de mest betydelsefulla resultaten är att informanterna i fokusgruppintervjun föreslog att hem- och konsumentkunskapslärare bör införa sensoriska övningar i lektionsplaneringen för att få elever att smaka på olika frukter och grönsaker. Smakbryggor kan vara ett tydligt exempel i ett undervisningssammanhang, för att öka elevers livsmedelserfarenheter.
Collections
View/ Open
Date
2023Author
Naser, Rusul
Keywords
Hälsa
ungdomar
föreställningar
kost
hem- och konsumentkunskap
Publication type
other
Language
swe