Vad är det som saknas på tallriken? En forskningsöversikt om vegetariska matval bland ungdomar kopplat till hem- och konsumentkunskap.
Abstract
Intresset för vegetariskt har ökat i Sverige och ses som gynnsamt både för hälsan och
klimatet. Denna forskningsöversikt har haft i syfte att undersöka ungdomars syn på just
vegetariska matval, och hur lärare inom hem- och konsumentkunskap kan arbeta med
vegetarisk mat i ämnet. För att genomföra studiens syfte har empirin hämtats från tio
forskningsartiklar med hjälp av flertalet databassökningar. Resultatet visar på att smaken är
det som prioriteras när ungdomar gör sina matval. Det framkommer att den övervägande
bilden kring vegetariskt bland ungdomarna är negativ. Vegetariskt benämns som smaklöst och
som något socialt avvikande. Forskningsöversikten visar även att det finns en kunskapsbrist
när det kommer till vegetariskt, då flera ungdomar upplever det som hälsosamt och bra för
miljö, men vet inte varför. Det råder osäkerhet kring hur vegetariska rätter ska tillagas.
Resultatet visar att lärare i hem- och konsumentkunskap inte gav tillräcklig stöttning till
eleverna då dessa skulle hitta eller göra om recept. Flera förslag på hur lärare inom HKK kan
arbeta med vegetariska matval har lyfts i studien, till exempel kan läraren genom språket välja
att inte alltid peka ut vegetariska rätter som just vegetariska, för att på det sättet minska
eventuella negativa reaktioner hos eleverna. Med tanke på attityden kring samt kunskapen om
vegetariskt kan ämnet hem- och konsumentkunskap spela en roll när det kommer till att öka
denna kunskap. Mer forskning inom ämnet är av intresse, gärna med fokus på metoder som
lärare kan använda sig av för att arbeta med vegetariska matval inom HKK.
Collections
View/ Open
Date
2022Author
Andersson, Liv
Petré, Oscar
Keywords
Hem- och konsumentkunskap
lärare
matval
skola
ungdomar
Publication type
other
Language
swe