Kan steviasötad dryck till fördel för sackarossötad dryck minska kortsiktigt energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna?
Does beverages sweetened with stevia have benefits compared to sacarose sweetened beverages in terms of reducing short-term energy intake and appetite ratings in normal weight adults?
Abstract
Sammanfattning
Titel: “Kan steviasötad dryck till fördel för sackarossötad dryck minska kortsiktigt
energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna?”
Författare: Linda Jakobsson och Lovisa Larsson
Handledare: Jenny Van Odijk
Examinator: Klara Sjögren
Linje: Dietistprogrammet 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 21-05-31
Bakgrund
Fetma och övervikt är ett ökande samhällsproblem. Utvecklingen beror delvis på
levnadsvanor och ett för högt energiintag. Kosten har en viktig betydelse i att bibehålla en
hälsosam vikt. Enligt Livsmedelsverket finns en rekommendation från 2012 att tillsatt socker i
kosten bör begränsas till max 10% av det totala dagliga energiintaget. Stevia kan därav ersätta
sackaros för att skapa sötma utan att bidra med energi.
Syfte
Syftet med detta arbete var att sammanställa forskning som undersöker om det växtbaserade,
icke- energigivande sötningsmedlet stevia i dryck jämfört med sackaros har en reducerade
påverkar på energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna vid intag av en ad libitium lunch.
Sökväg
Databaserna Pubmed och Scopus användes vid litteratursökningen. Sökorden som
applicerades var indelade i tre stycken sökblock där både MeSH-termer och fria sökord
användes. Termerna i respektive sökblock var bland annat artificial sweetener, artificial
sweetened beverage respektive appetite regulation.
Urvalskriterier
Inklusionskriterierna innefattade humanstudier och RCT- artiklar skrivna på engelska som
studerade energiintag och aptitpåverkan under en specifik måltid. Exklusionskriterier
innefattade personer under 18 år och djurstudier.
Datainsamling och analys
Litteratursökningen i Scopus och Pubmed gav totalt 269 träffar, tre av studierna
valdes ut och kontrollerades avseende risk för bias med hjälp av SBUs mall “Bedömning av
randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention)”. En studie exkluderades då den
inte var jämförbar med de andra två studierna. De två kvarstående studierna bedömdes genom
SBU:s granskningsmall och med hjälp av GRADE.
Resultat
Ingen energireduktion noterades vid ad libitum lunchen efter intag av steviasötad dryck. Den
ena studien visade på en signifikant aptitökning innan intag av lunchen hos deltagarna som
tilldelats steviasötad dryck. Efter lunchen påvisades ingen skillnad i aptit mellan de som fick
steviasötad dryck jämfört med sackarossötad dryck i någon av studierna.
3
Slutsats
Det finns låg tillförlitlighet (++) till att steviasötad dryck kan minska kortsiktigt energiintag
och aptit.
Degree
Student essay
Other description
Abstract
Title: “Does beverages sweetened with stevia have benefits compared to sacarose sweetened
beverages in terms of reducing short-term energy intake and appetite ratings in normal weight
adults?”
Author: Linda Jakobsson and Lovisa Larsson
Supervisor: Jenny Van Odijk
Examiner: Klara sjögren
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: 31st of May 2021
Background
Obesity is a societal issue on the rise. The development of obesity is partly due to lifestyle
factors and maintaining an energy intake that is too high. Diet hosts an important role in
maintaining a healthy weight. According to Livsmedelsverkets Dietary guidelines from 2012
added sugars should be limited to make up a maximum 10 % of the total daily energy intake.
Stevia may therefore be used in the place of sugar to provide a sweet taste without added
calories.
Objective
The aim of this review is to examine if the plant- derived, non-nutritive sweetener stevia
added to beverages has the potential to reduce short-term energy intake and appetite in normal
weight adults during an ad libitum lunch compared with sugar sweetened beverages.
Search strategy
The databases Pubmed and Scopus were used when conducting the literature search. The key terms that were used were divided into three search blocks containing a combination of
MeSH- terms and free-search terms. The terms used in each search block were such as
artificial sweetener, artificial sweetened beverage respectively appetite regulation.
Selection criteria
The inclusion criteria were studies that were conducted on human subjects and RCT-studies
written in English. The studies had to examine energy intake and appetite ratings at a specific
meal The exclusion criteria reads as follows: participants younger than 18 years of age and
animal studies
Data collection and analysis
The literature search in Scopus and Pubmed gave a total of 269 hits, three articles were
eventually chosen to be reviewed further and went through a “risk for bias” evaluation using
SBU’s template “Bedömning av randomiserade studier”. One of the studies was excluded due
to not being comparable with the other two. The two remaining articles were examined using
SBU’s template and GRADE.
Main results
No reduction in the energy intake was noted during the consumption of the ad libitum lunch
after the intake of a stevia sweetened beverage. One of the studies found a significant increase
5
in appetite prior to the intake of the lunch amongst the participants who were given the stevia
intervention. In both studies no significant differences were identified in appetite between the
sucrose and stevia group after lunch.
Conclusions
A low grade of evidence (++) was found supporting that the consumption of stevia sweetened
beverages may reduce short term energy intake and appetite.
Collections
View/ Open
Date
2021-08-06Author
Jakobsson, Linda
Larsson, Lovisa
Keywords
Sweetening agents
Beverages
Appetite regulation
Appetite
Satiation
Language
swe