Högstadieelevers kunskap och motivation för klimatanpassad skolmat
Abstract
I Sverige serveras miljontals måltider inom offentliga verksamheter, som alla har ett ansvar
att bidra till klimatet. Livsmedelsverkets rapport om ungdomars matvanor visar att de
konsumerar för mycket rött kött och chark samtidigt som de äter för lite frukt och grönt,
denna kombination har negativ inverkan på klimatet. Syftet med studien var att undersöka hur
flickor och pojkar på högstadienivå själva uppskattar sin kunskap om klimatet, vad som
motiverar dem till att välja det lunchalternativ med minst klimatpåverkan och därefter se om
eleverna förstår kopplingen mellan skolmat och klimat. I form av en enkätstudie som utfördes
på tre olika skolor har kvantitativt material samlats in och analyserats. En av studiens styrkor
var bortfallet var lågt och att olika elevgrupper valde att delta i undersökningen vilket har
givit en bredd i underlaget. Resultatet visar att kunskapen hos eleverna är varierande och
samverkar med deras intresse för klimatet. Det som motiverar eleverna att välja det mest
klimatanpassade lunchalternativet är för flickor främst att maten ska ha producerats med en
god djurhållning och för pojkar att maten skall smaka gott. Eleverna är intresserade av
skolmatens klimatpåverkan och vill främst få information om det från skyltar vid serveringen.
För vår blivande profession som kostekonomer är det betydelsefullt att besitta kunskap om
skolelevernas inställning till klimatanpassad skolmat, men även att förstå variationen kring
detta ämne.
Degree
Student essay
Other description
Program: Kostekonomi, med inriktning mot ledarskap
Nivå: Grundnivå
Handledare: Agneta Sjöberg
Examinator: Cecilia Magnusson Sporre
Antal sidor: 38 (inklusive bilagor)
Termin/år: Vt2019
View/ Open
Date
2019-08-14Author
Andréasson Billström, Rebecca
Jadell, Niklas
Niclasson, Matilda
Keywords
Anpassning
Klimatarbete
Livsmedel
Växthusgasutsläpp
Language
swe