Effekt av curcumin på HbA1c hos individer med fasteblodglukos
Effect of curcumin on HbA1c in individuals with fasting glucose
Abstract
Sammanfattning
Titel: Effekt av curcumin på HbA1c hos individer med fasteblodglukos
≥5,6 mmol/l
- En systematisk översiktsartikel
Författare: Clara Svensson och Elina Wallberg
Handledare: Klara Sjögren
Examinator: Jenny Van Odijk
Linje: Dietistprogrammet 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition 15hp
Datum: 2019-05-28
Bakgrund: Individer med diabetes ökar årligen enligt World Health Organization och
uppskattas till år 2045 omfatta 629 miljoner människor. Diabetes är i dagsläget den sjunde
vanligaste dödsorsaken och kostar samhället enorma summor varje år. Under senare tid har
curcumin, det aktiva ämnet i gurkmeja, uppmärksammats i studier som en substans med
potentiellt förebyggande eller förbättrande effekt på diabetes typ 2 eller prediabetes. Detta
tros beror på dess antiinflammatoriska och antilipolytiska egenskaper.
Syfte: Syftet med litteratursökningen var att undersöka om det föreligger evidens för att
supplementering av curcumin har en sänkande effekt på HbA1c för individer med förhöjt
fasteblodglukos.
Sökväg: Det gjordes en systematisk litteratursökning i databaserna PubMed och Scopus.
Sökorden var: “Curcuma”, “Hyperglycemia”, "Glucose Intolerance", "Prediabetic State",
“Glycated Hemoglobin A”, “Diabetes Mellitus, Type 2” och "Randomized Controlled Trial.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier var RCT-studier som genomförts under minst tolv veckor,
där supplementering av curcumin intagits peroral, studier som utförts på individer med
prediabetes enligt American Diabetes Association’s diagnostiseringskriterier samt på
individer med diabetes typ 2. Exklusionskriterier var artiklar skrivna på andra språk än
engelska, studier som utförts på djur samt studier som har kombinationssupplementerat för en
katalysatorisk effekt.
Datainsamling och analys: Sökningen genomfördes den första april 2019 på PubMed och
Scopus. Urvalet av studier gjordes i två steg: studier som inte uppfyllde inklusionskriterierna
exkluderades på titel och abstrakt; de som återstod granskades i fulltext med hjälp av SBU:s
”Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” av två oberoende granskare.
Evidensgradering skedde sedan enligt det internationella systemet GRADE.
Resultat: Tre studier identifierades, två med medelhög risk för bias och en med låg risk för
bias. Samtliga hade en studietid på minst tolv veckor och totalt innefattades 368 individer.
Den första studien gav interventionsgruppen 300mg curcumin/dag, den andra gav
1000mg/dag och den tredje gav 1500mg/dag. Två av studierna visade att curcumin gav en
signifikant sänkning av HbA1c från baslinjen medan en av studierna inte kunde se någon
signifikant skillnad.
Slutsats: Det finns måttligt (+++) vetenskapligt underlag för att oral supplementering av
curcumin kan sänka HbA1c hos individer med förhöjt fasteblodglukos.
Nyckelord: HbA1c, Curcumin, Diabetes Mellitus typ 2, Prediabetes
3
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Effect of curcumin on HbA1c in individuals with fasting glucose
≥5,6 mmol/l
- A systematic review
Author: Clara Svensson and Elina Wallberg
Supervisor: Klara Sjögren
Examiner: Jenny Van Odijk
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: May 28th, 201 9
Background: According to the World Health Organization are individuals with diabetes
increasing annually and are estimated to 629 million individuals by year 2045. Diabetes is
currently the seventh most common cause of death and costs enormous amounts to society
every year. Recently, curcumin, the active substance in turmeric, has been recognized in
studies as a substance with a potentially preventive or ameliorative effect on individuals with
type 2 diabetes or prediabetes, probably due to its anti-inflammatory and anti-lipolytic effect.
Objective: The purpose of this systematic literature review was to investigate whether there is
evidence that supplementation of curcumin has a decreasing effect on HbA1c for individuals
with an elevated fasting blood glucose.
Search strategy: A systematic literature search was conducted in the databases PubMed and
Scopus. The used keywords were: "Curcuma", "Hyperglycemia", "Glucose Intolerance",
"Prediabetic State", "Glycated Hemoglobin A", "Diabetes Mellitus, Type 2" and "Randomized
Controlled Trial"
Selection criteria: Inclusion criteria were RCT studies conducted for at least twelve weeks
where supplementation of curcumin was taken orally, studies performed on individuals with
prediabetes according to the diagnostic criteria of American Diabetes Association and on
individuals with type 2 diabetes. Exclusion criteria were articles in other languages than
English, studies conducted on animals and studies that used other substances as catalysts.
Data collection and analysis: The search was conducted on April 1th, 2019 at PubMed and
Scopus. The selection of studies was done in two stages: studies that did not meet the
inclusion criteria were excluded by title and abstract; The remaining ones were reviewed in
full text by the SBU's quality assurance template for randomized studies by the two writers.
The strength of the evidence was performed according to the international system GRADE.
Main results: Three studies were identified, two with a medium high risk of bias and one with
low risk of bias. They all had an intervention period of at least twelve weeks and a total of
368 individuals. The first study gave the intervention group 300 mg of curcumin/day, the
other 1000 mg/day and the third study 1500 mg/day. Two of the studies showed that a
supplementation with curcumin resulted in a significant decrease in HbA1c from baseline,
while one study showed no significant difference.
Conclusions: There is moderate (+++) scientific evidence that oral supplementation of
curcumin can lower HbA1c for individuals with an impaired fasting blood glucose.
Keywords: HbAlc, Curcumin, Diabetes Mellitus typ 2, Prediabetes
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2019-06-25Author
Svensson, Clara
Wallberg, Elina
Keywords
HbA1c, Curcumin, Diabetes Mellitus typ 2, Prediabetes
HbAlc, Curcumin, Diabetes Mellitus typ 2, Prediabetes
Language
swe