Effektivare viktnedgång med ett större energiintag tidigt på dagen
Effective weight loss with a larger energy intake early in the day
Abstract
Titel: Effektivare viktnedgång med ett större energiintag tidigt på dagen
Författare: Nadia Andersson & Terese Torstensson
Handledare: Heléne Bertéus Forslund
Examinator: Frode Slinde
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2018-05-23
Bakgrund: Övervikt och obesitas är idag ett av världens allvarligaste folkhälsoproblem. Den
grundläggande orsaken till övervikt och obesitas är ett energiintag som överstiger
energiförbrukning. Ett högt BMI medför en ökad risk för ett flertal följdsjukdomar samt dödlighet.
Obesitas är en svårbehandlad sjukdom där behandlingsresultatet sällan är bestående. Dagens nutritionsbehandling fokuserar på energirestriktion samt kostens sammansättning. Vetenskapliga studier har visat på ett samband mellan tidpunkt för ätande och obesitas.
Syfte: Att systematisk granska och sammanställa befintlig vetenskaplig forskning om tidpunkten
för största energiintaget är av betydelse vid viktnedgång hos vuxna med övervikt eller obesitas.
Sökväg: Litteratursökning genomfördes i de vetenskapliga databaserna Pubmed och Scopus.
Sökorden var: Overweight, Obese, Obesity, “Meal time”, “Meal timing”, Time, Meal, Late, Early,
Breakfast, Lunch, Dinner, och Weight loss .
Urvalskriterier: Endast randomiserade kontrollerade studier utförda på vuxna med övervikt eller obesitas inkluderades. Interventionen skulle undersöka två viktminskningsdieter där majoriteten av
energiintaget intas tidigt respektive sent på dagen. Urvalet begränsades till studier skrivna på
svenska eller engelska.
Datainsamling och analys: Litteratursökningens träffar granskades systematiskt via titel, abstract
och fulltext. Tre artiklar uppfyllde inklusionskriterierna och granskades enligt SBUs mall “Kvalitetsgranskning av randomiserade kontrollerade studier”. Samtliga kvalitetsgranskningar vägdes samman med hjälp av “Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” till en sammanvägd evidensstyrka.
Resultat: Samtliga studier visade på en viktnedgång i både interventionsgruppen och
kontrollgruppen. I alla tre studier hade interventionsgruppen en större viktnedgång, dock var den endast signifikant i två av studierna.
Slutsats: Det finns måttligt (+++) vetenskaplig evidens att inta den största delen av totala dagliga energiintaget till frukost eller lunch för en effektivare viktnedgång vid en hypokalorisk diet hos vuxna kvinnor med övervikt eller obesitas.
Nyckelord: Övervikt, obesitas, fetma, viktnedgång, tidpunkt för ätande, energifördelning
Degree
Student essay
Other description
Title: Effective weight loss with a larger energy intake early in the day
Author: Nadia Andersson & Terese Torstensson
Supervisor: Heléne Bertéus Forslund
Examiner: Frode Slinde
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: May 23, 2018
Background: Today overweight and obesity is one of the most serious public health issues in the world. The main cause of obesity and overweight is an energy intake that exceeds the energy consumption. A high BMI is related to an increased risk of many sequelae and mortality. Obesity is a disease difficult to treat where the treatment result is rarely lasting. Today’s nutrition treatment is
focused on the amount of calories and food composition. Science has shown a connection between
the meal time and obesity.
Objective: To review and compile existing scientific research of whether the time of the day’s
largest energy intake affects weight loss in adults with overweight or obesity.
Search strategy: A literature study was performed by searching the scientific databases Pubmed
and Scopus. The used search terms were: Overweight, Obese, Obesity, “Meal time”, “Meal timing”,
Time, Meal, Late, Early, Breakfast, Lunch, Dinner, and Weight loss .
Selection criteria: Only randomized controlled trials on adults with overweight or obesity were
included. The intervention was supposed to evaluate two weight loss diets where the majority of
the energy intake was ingested early or late in the day. The selection was restricted to studies
published in Swedish or English.
Data collection and analysis: The papers found in the literature study were systematically
reviewed by title, abstract and full text. Three articles fulfilled the requirements to be included and
were examined according to the template “Quality control of randomized controlled trials” by SBU. All assessments were united to a common evidence grading through “Basis for united assessment according to GRADE”.
Main results: All the studies indicated a weight loss both in the intervention group and the control group. The intervention group showed a greater weight loss in all three studies, however it was only significant in two of them.
Conclusions: There is a moderate (+++) scientific evidence that eating the largest amount of the daily energy to breakfast or lunch will give a greater weight loss after a hypocaloric diet in adult women with overweight or obesity.
Keywords: Overweight, obese, obesity, weight loss, meal timing, energy distribution
Collections
View/ Open
Date
2018-06-04Author
Andersson, Nadia
Torstensson, Terese
Keywords
övervikt
fetma
obesitas
viktnedgång
tidpunkt för ätande
energifördelning
overweight
obese
obesity
weight loss
meal timing
energy distribution
Language
swe