Positiv effekt av låg FODMAP-kost på gastrointestinala symptom hos vuxna med IBS
Positive effect of a low FODMAP diet on gastrointestinal symptoms in adults with IBS
Abstract
Titel: Positiv effekt av låg FODMAP-kost på gastrointestinala symptom hos vuxna med IBS
Författare: Karoline Pettersson och Amanda Rosengren
Handledare: Andrea Mikkelsen
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2017-05-24 ___________________________________________________________________________
Bakgrund: IBS (irritable bowel syndrome) är en av de mest vanligt förekommande mag-tarmsjukdomarna och i Sverige är prevalensen för IBS uppskattad till 13,5 %. Det finns olika behandlingsformer för att lindra symptomen vid IBS och en kostbehandling som används är låg FODMAP-kost.
Syfte: Undersöka det vetenskapliga underlaget för hur en kost låg på FODMAP påverkar de gastrointestinala symptomen magsmärta och uppblåsthet hos vuxna med IBS.
Sökväg: Sökning skedde via databaserna Scopus, Cochrane och PubMed. Sökorden och MeSH-termerna som användes i olika kombinationer var FODMAP, IBS, irritable bowel syndrome, RCT, randomized controlled trial, symptoms och carbohydrate.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier: vuxna >18 år, studier skrivna på svenska eller engelska, humanstudier, diagnostiserad IBS enligt Rome III kriterierna, RCT-studier, låg FODMAP som intervention. Exklusionskriterier: Andra gastrointestinala sjukdomar, behandling med probiotika, patienter med enteral och/eller parenteral nutrition, studier publicerade efter 2017-03-20
Dataanalys: Tre studier granskades enligt SBU:s (Statens Beredning för Medicinsk och Social Utredning) kvalitetsgranskningsmall för randomiserade studier. Effektmåtten magsmärta och uppblåsthet evidensgranskades enskilt enligt SBU:s underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE.
Resultat: Tre RCT-studier visade en signifikant minskning av magsmärta vid låg FODMAP-behandling jämfört med en kost högre på FODMAP. Två RCT studier visade en signifikant minskning av uppblåsthet vid låg FODMAP-behandling jämfört med en kost högre på FODMAP. Baserat på en sammanvägning av studiernas kvalitet och resultat finns måttlig evidens (+++) för att låg FODMAP-kost minskar magsmärta och uppblåsthet hos vuxna med diagnostiserad IBS.
Slutsats: Det finns måttlig evidens för att en kost låg på FODMAP kan minska de gastrointestinala symptomen magsmärta och uppblåsthet hos vuxna med diagnostiserad IBS.
Nyckelord: IBS, irritable bowel syndrome, FODMAP, symptoms
Degree
Student essay
Other description
Title: Positive effect of a low FODMAP diet on gastrointestinal symptoms in adults with IBS
Author: Karoline Pettersson and Amanda Rosengren
Supervisor: Andrea Mikkelsen
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Programme in dietetics, 180/240 hp
Type of paper: Bachelor´s thesis in clinical nutrition, 15 hp
Date: May 24, 2017
___________________________________________________________________________
Background: IBS (irritable bowel syndrome) is one of the most common functional gastrointestinal disorders and prevalence in Sweden is about 13,5 percent. There are different forms of treatments to relieve the symptoms in IBS and one dietary treatment that is used is a diet low in FODMAP.
Objectives: Investigate the scientific basis for how a diet low in FODMAP affect the gastrointestinal symtpoms abdominal pain and bloating in adults with IBS.
Search strategy: The search was made via the databases Scopus, Cochrane and PubMed. Keywords and MeSH-terms used in various combinations were FODMAP, IBS, irritable bowel syndrome, RCT, randomized controlled trial, symptoms and carbohydrate.
Selection criteria: Inclusion criteria: adults >18 years old, articles published in Swedish or English, humanstudies, diagnosed IBS according to the Rome III criteria, RCTs, low FODMAP diet as intervention. Exklusion criteria: Other gastrointestinal disorders, treatment with probiotica, patients with enteral and/or parenteral nutrition and articles published after 2017-03-20.
Data collection and analysis: Three articles were examined according to SBU guidelines. The evidence of the endpoints abdominal pain and bloating were examined according to GRADE.
Main results: Three RCTs showed a significant reduction of abdominal pain in a diet low in FODMAP compared to a diet higher in FODMAP. Two RCTs showed a significant reduction of bloating in a diet low in FODMAP compared to a diet higher in FODMAP. According to the quiality and results of the studies there are moderate evidence that a diet low in FODMAP can reduce abdominal pain and bloating in adults with diagnosed IBS.
Conclusions: There is moderate evidence that a diet low in FODMAP can reduce the gastrointestinal symptoms abdominal pain and bloating in adults with diagnosed IBS.
Keywords: IBS, irritable bowel syndrome, FODMAP, symptoms
Collections
View/ Open
Date
2017-06-07Author
Pettersson, Karoline
Rosengren, Amanda
Keywords
IBS
IBS, irritable bowel syndrome
FODMAP
symptoms
Language
swe